FOTO: / U Zagrebu i Rijeci građani marširali protiv diskriminacije

U Zagrebu i Rijeci u subotu su održani prosvjedni skupovi građana koji će na sutrašnjem referendumu o braku zaokružiti protiv.

30.11.2013.
12:59
VOYO logo

Na skupu u Zagrebu okupilo se više stotina ljudi, a na skupu se moglo vidjeti transparente na kojima je pisalo 'Ustav nije igračka', fotografiju Tomislava Karamarka pod kojom piše 'razveden', natpisi 'Čija prava su sljedeća', 'Ne u ime moje obitelji'.

Okupljene su okružili brojni policajci, a broj građana se povećao kad su u povorci krenuli prema Markovom trgu. "Ovaj referendum nije ništa drugo nego šikaniranje jedne ionako obespravljene društvene skupine i samo je pitanje tko je slijedeći. Izađite i glasujte protiv", poručeno je s Markova trga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećane mjere sigurnosti možda su određene zbog incidenta koji se dogodio u subotu oko 10 sati, kada je tijekom održavanja akcije 'PROTIV' na Cvjetnom trgu nekolicina nasilnika napali članove Mladih HNS-a. Mladima HNS-a su upućene brojne vulgarne prijetnje, uključujući i onu fizičkim napadom, a ujedno je i uništen HNS-ov štand.

U Rijeci sviraju Let 3 , Morso, Gerila...

Riječka građanska inicijativa 'Ujedinjeni protiv diskriminacije' organizirala je prosvjednu šetnju koja je u podne krenula s Trga Ivana Klobučarića do Trga 111. brigade, a odazvalo se nekoliko stotina Riječana. Među njima su bili ministri Željko Jovanović i Slavko Linić, pjevač Urban, književnica Vedrana Rudan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa 'Ujedinjeni protiv diskriminacije' pozvala je građane i građanke da se na sutrašnjem referendumu o ustavnoj definiciji braka izjasne 'protiv'. Uz udruge Terra, Molekula, Glas razuma stala je i udruga Oaza koja skrbi o beskućnicima i potrebitim obiteljima.

"Zato što smatramo našom moralnom, etičkom i profesionalnom obavezom da reagiramo na kršenje ljudskih prava, da reagiramo na situacije u društvu, gdje određene inicijative i skupine u društvu pokušavaju postaviti u lošiji položaj neku drugu skupinu ljudi i to je bio naš primarni razlog uključivanja", rekao je Daniel Vasilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje boje li se LGBT osobe onog što slijedi ako na referendumu pobijedi 'za', u ime udruge Lori, Daniela Almesberger kaže: "Vjerujem da će prevagnuti neki zdrav razum, ali s druge strane da, strah me je. To će nas vratiti ne 15 godina, nego 55 godina unatrag. Bit će jako teško, ne samo za LGBT manjine, nego za mnoge druge manjine. Bit će jako teško dalje". Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo