MASKIRANI OPIČENJACI / U Zagreb se vraća najkultniji bend svih vremena!

Image

Ovaj glazbeno umjetnički kolektiv više od 40 godina oduševljava fanove širom svijeta, ali nitko i dalje ne zna tko su zapravo The Residents i tko se krije ispod maski pod kojima nastupaju

24.10.2015.
17:03
VOYO logo

Jedan od najvažnijih i najkultnijih bendova svih vremena, maskirani opičenjaci The Residents, vraćaju se u Zagreb poslije više od 10 godina kako bi 4. veljače održali koncert u klubu Močvara.

Ovaj glazbeno umjetnički kolektiv više od 40 godina oduševljava fanove širom svijeta,  ali nitko i dalje ne zna tko su zapravo The Residents i tko se krije ispod maski pod kojima nastupaju. Čak i ako niste sigurni o kome se radi - njihov zaštitni identitet - "eyeball" maske i crna odijela, sigurno ste zapamtili. Takva sjajna dekonstrukcija kulta ličnosti svojstvenog svijetu pop glazbe prisiljava slušatelja da se koncentrira isključivo na glazbu i sadržaj. Djelujući mimo uobičajenih pop kulturnih kanona i van okvira glazbene industrije (iako se stalno poigravajući s njima), The Residents su oduvijek sve radili na svoj način - od potpune umjetničke slobode do izdavanja na svojoj izdavačkoj kući Ralph Records te su tako desetljećima mnogima davali poticaj za kreativnost i prevagu umjetničke neovisnosti nad slavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Residents su osnovani 1969. godine u San Franciscu, a prvi album "Meet The Residents" objavili su 1974. godine. Parafraza albuma "Meet The Beatles" bila je samo nagovještaj humora i sarkazma kojim će se The Residents cijelim tijekom svoje karijere odnositi prema pop kulturi, bivajući pritom svojevrsnim glazbenim pandanom legendarnih Monty Pythonovaca.

Nakon više od 60 snimljenih albuma jedinstvene i zaista unikatne glazbe, The Residents se svakako uzimaju za prethodnike različitih glazbenih žanrova kao što su punk, elektronika, techno, lounge, world music… Spadaju u krug najutjecajnijih bendova, ali koji su u smislu šire popularnosti ostali u sjeni onih čiji su rad inspirirali, a radi se o iznimno širokom rasponu bendova, da spomenemo samo neke - Devo, Primus, Talking Heads, Ween, Mr. Bungle, They Migt Be Giants, Animal Collective, Yello, Art of Noise, Tuxedomoon, Public Image Ltd, Health,...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim nemilosrdnog humora kroz koji propuštaju današnju kulturu, njihova su odlika i nesvakidašnji live nastupi - prave multimedijalne predstave koje redovito prate nevjerojatne i uvrnute scenografije.

Uz načelo anonimnosti, The Residents imaju još jedno pravilo operiranja kao bend - nikada nisu dali niti jedan intervju. Tek rijetke informacije o bendu ponekad bi novinarima odao njihov manager Hardy Fox.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na turneji unutar koje posjećuju i Zagreb, The Residents promoviraju svoj posljednji album "Shadowland", koji je ujedno i završni dio "Randy, Chuck & Bob" trilogije.

Paralelno s objavljivanjem albuma "Shadowland", u svjetsku kino distribuciju pušten je film "Theory Of Obscurity: A Film About The Residents" koji se bavi dugogodišnjom karijerom, fenomenom, ali i misterijom grupe. U njemu se, između ostalih, pojavljuje i Matt Groening, autor legendarnih The Simpsonsa i dugogodišnji fan, a možda i sam članovi benda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo