NAKON TUČE / U Zagorju je proglašena prirodna nepogoda, najbolji proizvođač bučinog ulja: 'Imat ćemo 30 posto manji prinos'

Zagorski je župan proglasio prirodnu nepogodu za Kumrovec, Zagorska sela, Oroslavlje, Klanjec i Veliko Trgovišće

6.6.2022.
19:30
VOYO logo

Mladen Cesarec iz Oroslavlja prije dva tjedna proglašen je hrvatskim šampionom i šampionom međunarodna izložbe bučinog ulja Alpe Adria. Imao je tada pune ruke zlatnih medalja i veselio se ovogodišnjoj berbi buča. No, tuča mu je sve uništila.

"To se jednostavno ne isplati sve tak ostaviti, to moram sad sve ispresijati. Malo je kasno za sjetvu, ali budeju prinosi nešto manji jer kada bude najtoplije ona bude cvala pa se budu neki cvjetovi odbacili. Mislim da sve ukupno bumo imali 30 posto manji prinos, to je moje predviđanje", kazuje nam Mladen Cesarec, vlasnik OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen tvrdi da je najgore to što se već pomirio s tim da je sa sjetvom, koja je ove godine bila skuplja no ikad završio, a sada mu slijedi još najmanje dva tjedna posla tamo gdje je stopostotna šteta.

Da nije bilo tuče, buče bi se vidjele na svakih 55 centimetara. Ipak zbog rascjepkanosti svojih zemljišta, Mladen na jednom dijelu gotovo da i nema štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ugrožena poljoprivreda /

Čak sedam podravskih općina proglasilo je prirodnu nepogodu od tuče: 'Nastale su brojne štete'

Image
ugrožena poljoprivreda /

Čak sedam podravskih općina proglasilo je prirodnu nepogodu od tuče: 'Nastale su brojne štete'

"Uvijek se žalimo kako su u Zagorju rascjepkane parcele, kako su udaljene. Imamo u dvije županije, preko 50, 60 zasijanih. Dobre je kaj je to područje Mokrica gdje je 4 hektara totalno uništeno, a ovdje smo dobili manju štetu jer je udaljeno 3,4 kilometra", dodaje Mladen.

Zagorski je župan proglasio prirodnu nepogodu za Kumrovec, Zagorska sela, Oroslavlje, Klanjec i Veliko Trgovišće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo i prve procjene štete koje smo dobili zajedno sa zahtjevima za proglašenje. One ukupno iznose za dva grada i tri općine 29 320 000 kn, odnosno još prošli tjedan s proglašenjem elementarne nepogode za općinu Hum na Sutli 2 i pol milijun kuna ukupno dolazimo na 31 820 000 kn", rekao je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Očekuje se da će vlada sve odobriti u četvrtak, što znači da će do naknade štete u najboljem slučaju doći za dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo