U VUKOVARU OTKAZAN NASTUP SRPSKOG PJEVAČA: / Stihovi mu idu ovako nekako: 'Čik, Franjo, čik, dođi na Baniju pa da vidiš kako braća Srbi biju'

Image
Foto: Pixsell

Pitanje je samo hoće li gradska uprava jednako reagirati i na nastupe drugih pjevača koji su za vrijeme rata,

30.8.2019.
16:52
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je Zavičajni klub Kordunaša i Banijaca u Vukovaru na svoju zavičajnu večer pozvao srpskog pjevača Momčila Stanića Momu i njegov bend Expres, očekivano su reagirale i braniteljske udruge, no pobunio se i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je tražio od policije da zabrani koncert.

U dopisu je tvrdio da je "Stanić u Domovinskom ratu predvodio službeni Vojni orkestar 39. banijskog korpusa vojske srpske krajine te izvodio pjesme koje potiču na širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom“, tvrdi Penava,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličao tzv. Republiku Srpsku Krajinu

Tekst jedne od njegovovih pjesama, naslova Njofra, glasi: "Čik, Franjo, čik, dođi na Baniju, pa da vidiš kako krajišnici biju… Pa da vidiš kako braća Srbi biju… Mi smo gospon Franjo ovdje Srbi pravi, svima nam se sija kokarda na glavi". Pjesma koja je neskrivena prijetnja tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu, još uvijek se nalazi na Youtubebu.

Policija na prijavu nije reagirala, no organizator je odustao od poziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mogu samo reći da smo postupili prema onome što je tražio dio hrvatske javnosti i što su predložile nadležne državne institucije, a sve u cilju smirivanja potencijalnih tenzija. Više od ovoga za sada ne bih govorio", kazao je Bogdan Rkman, predsjednik Zavičajnog kluba "Miloš Vojnović" te predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a za Jutarnji.

Otkazivanje Penavi nije dovoljno

No Penavi to nije bilo dovoljno koji je razočaran što nisu reagirale institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U demokratskim državama nema mjesta za glazbene izvođače koji svojim nastupima omalovažavaju i vrijeđaju temeljne vrijednosti naroda države u kojoj nastupaju. Isto tako, Grad Vukovar izražava nezadovoljstvo radom pojedinih državnih institucija koje svoje nedjelovanje opravdavaju svojom institucionalnom neovisnošću i nenadležnošću te takvim postupanjem doprinose da se ovakve i slične situacije moraju rješavati intervencijom građana i lokalnih vlasti, a ne njihovim sustavnim i pravovremenim djelovanjem koje bi za cilj trebalo imati sprječavanje nastanka ovakvih pojava", buni se Gradska uprava Vukovara.

Pitanje je samo hoće li gradska uprava jednako reagirati i na nastupe drugih pjevača koji su za vrijeme rata, ali i nakon njega veličali zločinačke kvazidržave nastale na teriritoriju Republike Hrvatske i, kako kažu u Gradskoj upravi „poticali širenje mržnje i netrpeljivosti među većinskim i manjinskim narodom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo