OPERACIJA 'ĐAKOVO' / U velikoj zapljeni u Brazilu pronađeno i hrvatsko oružje. Tvrtka iz Karlovca: 'Imali smo sve dozvole...'

Image
Foto: Ministério da Justiça e Segurança Pública

Brazilska policija raskrinkala je ilegalnu trgovinu vatrenim oružjem iz Europe u Južnu Ameriku nakon što su kod uhićenih pronašli oružje hrvatskog podrijetla u operaciji kodnog naziva "Đakovo" što je u utorak objavilo brazilsko ministarstvo pravosuđa

7.12.2023.
16:13
Ministério da Justiça e Segurança Pública
VOYO logo

Hrvatska tvrtka HS Produkt d.o.o za proizvodnju oružja koja ima sjedište u Karlovcu potvrdila je da je dio njihovog oružja završilo među ilegalnim oružjem koje se spominje u akciji brazilske policije kojom je otkriven lanac ilegalne trgovine oružjem.

Napominju da su između 2019. i 2021. izvezli 3860 komada pištolja tvrtki International Auto Suply te da su za izvoz i prijevoz imali sve dozvole nadležnih tijela Hrvatske, ali i Paragvaja za uvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirali su na informacije koje su se zadnjih dana pojavile u hrvatskim, ali i brazilskim medijima, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na interes pojedinih medija i netočne podatke koji su izneseni u njima u svezi sa ilegalnim uvozom oružja u Brazil, trgovačko društvo HS Produkt d.o.o. u nastavku daje sljedeće informacije. Trgovačko društvo HS Produkt d.o.o. je periodu od 2019. do 2021. godine izvezlo trgovačkom društvu International Auto Suply ukupno 3860 pištolja a nije izvezlo niti jednu pušku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPERACIJA 'ĐAKOVO' /

FOTO Nema čega nema! Pištolja, pušaka i novca kao u priči: Akcijom u Brazilu pronađeno ilegalno hrvatsko oružje

Image
OPERACIJA 'ĐAKOVO' /

FOTO Nema čega nema! Pištolja, pušaka i novca kao u priči: Akcijom u Brazilu pronađeno ilegalno hrvatsko oružje

Za izvoz i prijevoz proizvoda ishođene su sve pravovaljane dozvole nadležnih tijela Republike Hrvatske, te su od nadležnih tijela države Paragvaj za uvoz proizvoda izdani i zaprimljeni svi dokumenti i potrebne dozvole. Također su izdane i zaprimljene sve tranzitne dozvole nadležnih tijela više država kroz koje se vršio tranzit.

Posebno napominjemo da su sve države koje su izdale dozvole izvršile neovisne provjere dokumentacije za uvoz i izvoz, te da je u dokumentaciji precizno deklarirano o kojem se oružju radi. Prilikom izvoza nije bilo primjedbi o neusklađenosti ili pravovaljanosti navedene dokumentacije. U 2021. godini HS Produkt d.o.o. je zaprimilo upit brazilske policije radi podataka o izvozu navedenom trgovačkom društvu, na temelju čega je HS Produkt nadležnim tijelima dostavilo sve relevantne podatke i dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za potpunu suradnju i davanje svih relevantnih podataka u predmetnoj stvari, brazilska je policija iskazala zahvalnost HS Produktu. Iako na direktan upit ovog društva o prekidu suradnje brazilska policija nije sugerirala prekid suradnje, HS Produkt d.o.o. je 2021. godine prekinuo izvoz i suradnju s trgovačkim društvom International Auto Suply unatoč pravovaljanim i važećim dozvolama.

Napominjemo da mi nemamo informaciju da je istraga započela s proizvodima HS Produkt-a, ali na osnovi informacija i slika iz medija, vidljivo je da naše oružje čini vrlo mali dio ukupnog ilegalnog uvoza u Brazil što se poklapa i s informacijama koje Vam ovdje dostavljamo", stoji u njihovom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, brazilska policija raskrinkala je ilegalnu trgovinu vatrenim oružjem iz Europe u Južnu Ameriku nakon što su kod uhićenih pronašli oružje hrvatskog podrijetla u operaciji kodnog naziva "Đakovo" što je u utorak objavilo brazilsko ministarstvo pravosuđa.

Tvrtka sa sjedištem u glavnom gradu Paragvaja navodno je bila odgovorna za uvoz tisuća komada pištolja, pušaka i streljiva nekoliko europskih proizvođača koji su svoja sjedišta imali u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Sloveniji. Policija sumnja da se oružje iz Europe uvozilo u Paragvaj gdje se prepravljalo te se preko posrednika preprodavalo kriminalnim frakcijama u Brazilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je počela još 2020. kada su u brazilskom gradu Vitóriji da Conquista uhićene dvije osobe, a kod njih su pronađena 23 pištolja hrvatskog podrijetla te drugo oružje i streljivo.

U međuvremenu je izvršeno ukupno 67 zapljena u 10 federalnih država u Brazilu te je zaplijenjeno 659 komada oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savezni sud u Brazilu izdao je 25 naloga za uhićenje, 6 naloga za privremeno uhićenje i još 54 naloga za pretragu i zapljenu u Brazilu, Paragvaju i SAD-u. Osim oružja, zaplijenjena je i velika količina novca, a policija je pronašla mjesto gdje se oružje prepravljalo kako bi se teže pratilo.

POGLEDAJTE VIDEO: Trojac skrivao oružje i drogu u Vinkovcima:Tijekom pretresa muškarac pištoljem pokušao ubiti policajca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo