U Vatikanu bijesni zbog odluke o vraćanju Dajle

11.8.2011.
19:55
VOYO logo

Nije trebalo dugo čekati da Vatikan brzo i razmjerno oštro odgovori na odluku hrvatskog Ministarstva pravosuđa da poništi i vrati na početak sav proces restitucije zgrade i terena nekadašnje benediktinske opatije u Dajli kod Novigrada, koju je papa Benedikt VXI. nedavno vratio talijanskim benediktincima.

"Vijesti da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa poništilo, odnosno 'oglasilo ništavima', odluke koje je prethodnih godina donio Ured za državnu upravu Istarske županije u Bujama o restituciji dobara Župi u Dajli, izazivaju živo čuđenje, kako zbog toga što su usvojene mjere izvanredne i što je predsjednica hrvatske Vlade izrazila namjeru da se tim problemom, koji je na srcu i Hrvatskoj i Svetoj Stolici, pozabavi u duhu suradnje, tako i stoga što se ovakav način postupanja ne doima u skladu s temeljnim načelom pravne sigurnosti. Očito će biti nužno pružiti svim zainteresiranim subjektima mogućnost provjere tog postupka na nadležnim mjestima", poručio je novinarima Federico Lombardi, šef Ureda za novinstvo u Vatikanu, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je u srijedu poništio rješenja o povratu imovine koja je donio Ured za imovinsko-pravne odnose Istarske županije 1996., 1997., 1999. i 2000. godine, pa se sada imovina istarske župe Dajla vraća državi.

"Rješenja ureda Istarske županije oglašena su ništavim jer su donijeta u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku naknađivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine jer su ista pitanja riješena međudržavnim sporazumima", objašnjeno je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je kako je zaprimilo notu Državnog tajništva Svete Stolice, kojom je zatraženo pojašnjenje odluke Ministarstva pravosuđa o poništenju dosadašnjih rješenja o povratu imovine župi Dajla te vraćanju predmetne imovine Republici Hrvatskoj.

"Nakon analize sadžaja note Svete Stolice, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u suradnji s drugim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj, uputit će odgovor na navedenu notu", piše u priopćenju MVPEI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201108100390006 arti-201108100308006 arti-201108090372006 arti-201108060140006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike