rotacija čelnika / U Upravni odbor INA-e dolaze naftaš s privatnim biznisom 'iznajmljivanja direktora', ekonomist i pravnik

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Dosadašnji članovi ne žele dati ostavku jer bi tada ostali bez otpremnina, premijer poručuje da i za to 'ima rješenje'

19.9.2022.
18:46
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Na traženje Vlade, Nadzorni odbor Ine u srijedu će razriješiti troje hrvatskih članova Upravnog odbora Ine, a poznato je i tko će privremeno tu dužnost obavljati umjesto Nike Dalića, Barbare Dorić i Darka Markotića.

Kako donosi Jutarnji list, Vlada je u ponedjeljak Nadzornom odoru Ine predložila imena nova tri hrvatska člana Uprave Ine koje bi NO imenovao na šest mjeseci, dok se ne provede javni natječaj i ne izaberu novi članovi na puni mandat od četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženi su Miro Skalicki - energetski stručnjak koji je bio generalni direktor Shella za Hrvatsku od 1998. do 2003. Nakon toga, do odlaska iz Shella, Skalicki je radio u Milanu na Shellovim poslovima na razini Mediterana i Europe.

Drugi član je prof. Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a treći Emanuel Kovačić koji je glavni savjetnik za vanjske subjekte Ine. Kovačić ima iskustvo u Cemexu, gdje je bio direktor pravnih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, troje dosadašnjih članove Upravnog odbora kompanije odlazi nakon izbijana megaafere u kojoj je INA oštećena za više od milijardu kuna prodajom jeftinom plina koji se kasnije preprodavao po višestruko višim cijenama. Dosadašnji članovi Upravnog odbora nisu podnijeli ostavke jer bi time ostali bez otpremnina. Redom se radi o otpremninama koje bi se trebale kretati u iznosima od oko 1,5 milijun kuna bez kojih bi ostali u slučaju da sami odstupe.

Image
pressica u splitu /

Božinović u detalje opisao istragu oko INA-e: 'Pedesetak istražitelja je radilo svakodnevno'

Image
pressica u splitu /

Božinović u detalje opisao istragu oko INA-e: 'Pedesetak istražitelja je radilo svakodnevno'

Njihovim ponašanjem zgrožen je i premijer Plenković koji je nakon sjednice Vlade rekao: "Takva megaafera je napravila štetu i INA-i, i Vladi, i svima nama, i ja sam zgrožen da se nitko od njih nije niti oglasio u ova četiri tjedna. Za mene je to diskvalifikatorni element i oni će biti razriješeni". Također je rekao da "postoji rješenje za to da oni ne dobiju otpremninu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A od predloženih ljudi na mjesta Uprave odbora INA-e, Skalocki dolazi kao energetski stručnjak, koji je pokrenuo i vlastiti biznis te je osnovao tvrtki "Peti kvadrat" za interni menadžment i savjetovanje. Za Večernji list je 2008. o tada novom biznisu izjavio: "Odlučio sam da je vrijeme da se osamostalim i izabrao sam posao s kojim sam se u inozemstvo često susretao, a koji se kod nas još nije razvio. "Interim menadžment" bi prevedno na hrvatski značilo “iznajmljivanje direktora”, odnosno, to bi bio privremeni upravitelj – objašnjava Skalicki." Pojašnjavao je da se privremeni upravitelj može iznajmljivati na tjedan dana, nekoliko mjeseci do godine dana.

Na stranicama te tvrtki stoji i bio grafija Skalockog te se navodi da je rođen u Zagrebu, da je završio studij naftnog rudarstva na RGN fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i specijalistički studij iz područja korporativnog upravljanja i strategije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Spomenutu tvrtku Peti kvadrat vodi od 2008. do danas, na raznim pozicijama Shella radio je od 1998. do 2003. godine. Od dodatne naobrazbe navodi da je završio Interim Management Workshop (London), Leadership Program, IMD Business School (Lausanne), Korporativno upravljanje za članove nadzornih i upravnih odbora (Ekonomski fakultet u Zagrebu i Splitu), Business Leadership Program (London)...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. Hrvoje Šimović redoviti je profesor na Ekonomskom fakultetu – Zagreb na kojem je zaposlen od 2003. godine. Prije toga radio je u Croatia banci d.d. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 2010. godine, a u izvanrednog profesora 2013. godine. Diplomirao je 2002. godine, obranio znanstveni magistarski rad 2005. godine, a doktorirao 2008. godine. Dobitnik je nagrada Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika za doktorsku disertaciju (2009.) i magistarski rad (2006.). Područje znanstvenog interesa su mu javne financije, fiskalna politika i oporezivanje.

Voditelj je projekta Hrvatske zaklade za znanost „Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju". Uz redovnu nastavu na Ekonomskom fakultetu – Zagreb, vanjski je suradnik na Pravnom fakultetu u Zagrebu na doktorskom studiju i poslijediplomskom specijalističkom studiju. Kao stipendist i gostujući profesor boravio je i usavršavao se na Alpen-Adria University -Klagenfurt, Cracow University of Economics, Shanghai University of International Business & Economics, SGH Warsaw School of Economics.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član je međunarodnih i domaćih znanstvenih organizacija i toInternational Institute of Public Finance, National Tax Association; Hrvatsko društvo ekonomista; Znanstveno društvo ekonomista – Zagreb.

U životopisu Emanuela Kovačića stoji da ima iskustva u poslovima pregovaranja, upravljanja rizikom, financijskim poslovima te poslovima energetske i naftne industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo