I DORH / priznao da pompozni zakon nema učinka

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predao je u saborsku proceduru Godišnje izvješće o radu Državnog odvjetništva za 2012.

30.9.2013.
9:03
VOYO logo

U izvješću se tako navodi da su USKOK i DORH u 2012. godini od osuđenika oduzeli ukupno nešto više od 200 milijuna kuna (zaplijenjena imovina), dok je u statusu zamrznutosti bilo malo manje od 100 milijuna kuna (u predmetima u kojima nije došlo do presude).

Nadalje, u izvješću je istaknuta i problematika oko kaznenog djela neisplate plaća. DORH je od početka uvođenja tog kaznenog djela podizao optužnice u svim slučajevima kad se radnici nisu mogli naplatiti od svojih poslodavaca, ali sudska praksa je pokazala da sudovi presuđuju u korist radnika samo ako nedvojbeno utvrde namjeru neplaćanja. Tako primjerice sve tvrtke koje imaju račune pod blokadom ili nemaju dovoljno novčanih sredstava nisu bile osuđene za neisplatu plaća, prenosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bajić se žali na curenje podataka

Zbog svega toga DORH je odlučio da u takvim slučajevima uopće neće dizati optužnice, a od 121 lanjske prijave za to kazneno djelo procesuirano je tek 20 slučajeva!

Također, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić se žali i na odavanje podataka i ponovno traži da se objavljivanje detalja iz istrage smatra kršenjem zakona te da se vrati izvorna odredba članka 231. Zakona o kaznenom postupku prema kojoj je objavljivanje tih podataka kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo