KOLINDA PROZVALA ŠKORU I MILANOVIĆA: / 'Nisam pobjegla kad me Hrvatska trebala i nisam govorila da smo slučajna država'

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

Aktualna predsjednica svoju će predsjedničku kampanju završiti na istoku zemlje, u Vukovaru

19.12.2019.
18:54
Josip Regović/Pixsell
VOYO logo

Kolinda Grabar-Kitarović upriličila je možda i najveći predizborni skup i to u prepunoj sportskoj dvorani Dražena Petrovića, u koju su podupiratelji stigli autobusima iz cijele Hrvatske. Među njima je i cijeli vrh HDZ-a, javlja RTL Danas.

Veliko oduševljenje izazvao je predsjedničin suprug Jakov Kitarović. Čim su se zajedno pojavili u Ciboni pred nekoliko tisuća pristaša, zavladala je euforija i Jakov nije mogao ništa drugo nego se nasmijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska više nije na koljenima'

"Izvukli smo Hrvatsku iz apatije i sivila. Hrvatska više nije na koljenima, Hrvatska je uspravna! Za Hrvatsku se ponovno u svijetu zna po uspjesima! Ponosna sam što sam imala priliku pomoći Hrvatskoj izaći iz recesije, ponosna sam što sam ojačala položaj Hrvatske u svijetu", rekla je predsjednica u obraćanju okupljenim simpatizerima iz cijele Hrvatske u prepunoj Ciboni.

Uz zahvalu svima koji su je podržali na izborima prije pet godina, Grabar-Kitarović naglasila je da je to bio početak promjena nabolje u Hrvatskoj, a sada treba taj trend "nastaviti još krupnijim koracima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznam Hrvatsku i Hrvatska pozna mene, Hrvatska zna što sam radila za naše zajedničko dobro! A ukoliko još nije - Hrvatska je imala prilike kroz ovu kampanju podsjetiti se i dodatno upoznati neke druge kandidate. Jeste li možda gledali sučeljavanje neki dan? I što kažete? Trema ili neznanje? Ili nemar? Nebriga! Stojim pred vama mirna i spremna da me se usporedi sa svakim tko je nakon predsjednika Franje Tuđmana bio hrvatski predsjednik. Neka se stavi na jednu stranu mojih pet godina i petnaest godina prije mene i bit će svakome jasno što je veće i bolje i zašto mirne savjesti tražim od vas povjerenje za drugi mandat", dodala je.

Jednako tako znam, navela je obraćajući se simpatizerima, vi znate kako sam živjela s Hrvatskom od prvog dana, nisam pobjegla kada me Hrvatska najviše trebala i vratila sam se u Hrvatsku kada me je najviše trebala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović istaknula je da je prije pet godina, kada je pobijedila, zatekla pasivnu, zapuštenu, pesimističnu Hrvatsku. "Tadašnji premijer govorio je o Hrvatskoj kao o 'slučajnoj državi', a Hrvate je nazvao 'nevjerojatnim paradoksom' za posjeta Njemačkoj 2012. i nazvao nas nacijom koja se jedva drži zajedno. A mi smo itekako bili zajedno pod vodstvom našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, i danas smo zajedno i bit ćemo zajedno", rekla je referirajući se time na riječi sadašnjeg joj protukandidata Zorana Milanovića.

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

'Hrvatska je danas doista bolja; zajedništvo nema alternativu'

Grabar-Kitarović ističe da je Hrvatska danas doista bolja, gospodarstvo je "prodisalo", rastu plaće , smanjen je dug opće države, raste kreditni rejting i BDP, jačaju se vojska i policija, hrvatski branitelji imaju dostojanstvo koje zaslužuju, provodi se decentralizacija kao podloga uravnoteženog regionalnog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje tome i borbu da se pronađu svi nestali, rješavanje pitanja blokiranih, uključivanje mladih u svijet društvene odgovornosti, sve bolje iskorištavanje EU fondova, a demografsko pitanje mora biti društveni prioritet.

"I napokon se ponašamo kao ravnopravna članica EU, a cijela EU uskoro dolazi k nama u prvoj polovici 2020. Možda još nismo dovoljno svjesni kakav je to korak za Hrvatsku i za hrvatski narod! To je ono za što smo se borili - da budemo slobodni, neovisni, svoji na svome, da ravnopravno sjedimo za stolom europskih nacija", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je i i da je Hrvatsku izvukla iz tzv. regiona i učvrstila u srednjoj Europi i na Mediteranu kroz Inicijativu triju mora, poručivši – "Tu nam je mjesto".

Poručila je da je nužno osnažiti "obiteljsku Hrvatsku", a politika mora služiti životu i obitelji, jer samo to jamči razvoj i budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne smijemo dopustiti nikakve podjele. Čuli ste prošlih dana kako neki koji se pozivaju na Tuđmana zazivaju podjele. Ali zar bi predsjednik Tuđman dijelio članove svoje stranke na veće ili manje tuđmanovce, zar bi dijelio Hrvate na veće ili manje domoljube kako bi pobijedio na izborima? Nije i nikad ne bi!", rekla je.

Zajedništvo hrvatskoga naroda i svih naših građana nema alternative i od toga nikada neću odustati, poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne nudim obećanja niti jadikujem'

Dodala je i da ne nudi obećanja niti jadikuje da nema dovoljno ovlasti. "Ne treba više ovlasti onome tko ima uza se svoj narod. A vi znate da se nisam skrivala od naroda", rekla je uz pljesak okupljenih.

Poručila je i da će i dalje čvrsto zastupati Hrvatsku, a na ruganje da se 'gura u prve redove', odgovorila je da je Hrvat "uvijek bio i mora biti u prvim redovima". "I ja ću uvijek biti u prvim redovima u vaše ime".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o svome programu posebno je naglasila nužnost aktivnijeg rješavanja demografskog pitanja.

"Država i banke moraju se dogovoriti za što povoljnije uvjete kreditiranja uz proporcionalno progresivno smanjenje rate kredita prema broju rođene djece. Jer to je ulaganje u budućnost. Djeca su blagodat, radost i budućnost društva, a ne opterećenje. Svi to moramo shvatiti: i država i banke i trgovci i tvrtke, vlast i oporba - svi, od prvog do posljednjeg građanina", dodala je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biračima je ponudila optimizam umjesto jadikovki i zajedništvo umjesto podjela, povezivanje umjesto razdvajanja, program umjesto doskočica i poskočica, rad umjesto nerada.

"Možete voljeti ili ne voljeti mene, možemo voljeti ili ne voljeti HDZ, ali ne možemo ne voljeti Hrvatsku. Izaći na izbore znači voljeti Hrvatsku! A vi znate kome ćete dati glas! Bila sam vaša predsjednica i ostajem vaša predsjednica. Jer nam je naša Hrvatska iznad svega!", poručila je Grabar-Kitarović i pozvala birače u nedjelju na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 'Nema bolje predsjednice od Kolinde'

Na skupu se, prije predsjednice, obratio i premijer Andrej Plenković. Pozvao je birače da na predsjedničkim izborima daju glas kandidatkinji te stranke Kolindi Grabar-Kitarović, ocijenivši da od nje nema bolje predsjednice.

Plenković je to poručio na središnjem predizbornom skupu HDZ-ove kandidatkinje Grabar-Kitarović u prepunoj dvorani Cibona te je izrazio uvjerenost da će "hrvatski narod u nedjelju pokazati mudrost i zrelost" te na izborima dati glas za nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki naš čovjek može biti miran da kada je predsjednička dužnost u rukama Grabar-Kitarović, ima domoljubnu, državnotvornu, demokršćanku, narodnjačku, istinsku predsjednicu koja štiti interese hrvatskog naroda, cijeni Domovinski rat, poštuje predsjednika (Franju) Tuđmana i sve ono što je HDZ postigao u prvih 30 godina slobodne i samostalne Hrvatske", poručio je Plenković pred okupljenim simpatizerima iz cijele Hrvatske.

Image
Foto: Josi Regović/Pixsell

19.12.2019., Zagreb - Zavrsni predizborni skup kandidatkinje za predsjednicu Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarovic u Kosarkaskom centru Drazen Petrovic. Andrej Plenkovic Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Glavni tajnik stranke Gordan Jandroković poručio je okupljenima kako svi zajedno moraju stati iza Kolinde", pojasniši da je to potrebno zbog napada kojima je izložena. "Do sada ni na jednim izborima nije bilo ovako prljave kampanje, s toliko zla, podmetanja i manipulacija", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je i da u HDZ-u nema podjela. "Svi smo jedno, svi smo zajedno i to ćemo pokazati u nedjelju", rekao je te istaknuo da je u svijetu Hrvatska uz nogometnu reprezentaciju i ljepotu zemlje, prepoznata upravo po Grabar-Kitarović.

Osvrnuo se i na protukandidata Zorana Milanovića rekavši da predsjednik Hrvatske ne može biti politički nasljednik Stipe Mesića i Ive Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, ne može ni onaj drugi koji je bio stvaran kao veliki projekt, veći Hrvat i domoljub nego što smo mi. I onda se dogodi sučeljavanje i vidjeli smo slabašnog političara i kandidata, bez vizije, za razliku od naše Kolinde koja je dominirala i pokazala zašto su ljudi ponosni na nju i zašto će ponovno biti predsjednica", rekao je aludirajući na Miroslava Škoru.

Mikulić: 'Vi ste naša snaga'

Uvodna riječ pripala je saborskom zastupniku HDZ-a Andriji Mikuliću koji je poručio da bez njih ne bi sad bili za govornicom, niti na Pantovčaku, niti na Markovom trgu, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi ste naša snaga koja je sve to izborila i hvala vam na tome", kazao je dodavši da će zahvaljujući njima predsjednica osigurati još pet godina mandata.

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

"Dragi članovi i prijatelji, velika je bitka pred nama. Prije pet godina dobili smo prvu hrvatsku predsjednicu prvu HDZ-ovu predsjednicu nakon Franje Tuđmana, kakvog li ponosa! Danas imamo nove ljude u utrci za Pantovčak, od majstora ironije do potrošenih lica. Jedino lice koje se nije otuđilo od svoje zemlje lice je Kolinde Grabar-Kitarović",istaknuo je dodajući kako cijeli svijet poštuje predsjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava: 'Kolinda je jednom rječju - domoljub'

Videovezom se okupljenima potom obratio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a potom je govor održao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

"Kad bih je morao opisati jednom rječju, bez dileme rekao bih domoljub" istaknuo je Penava dodajući da je Kolinda Grabar-Kitarović "utjelovljenje svega hrvatskog, glas i produžena ruka običnog čovjeka u ovoj zemlji, koja je s hrvatskim narodom slavila kad je bilo za slaviti i plakala kad je bilo za plakati".

Nakon Ivana Penave, govor je održao Milijan Brkić. Naglasio je kako nije nestao i kako će uvijek biti uz Grabar-Kitarović.

"Evo mene moji ljudi, nisam nestao. Na početku ću kazati: Bio sam uz Kolindu i bit ću!"

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

Dodao je i sljedeće: "Pozdravljam majku, ženu, pozdravljam sve vas žene. Mi ćemo u nedjelju opet odraditi posao da ne prekidamo ovu nit".

Na predizborni skup došao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

'Dogovorili smo se da će ona biti predsjednica 10 godina'

"Dogovorili smo se da će ona biti predsjednica deset godina. Znate koga smo maknuli s Pantovčaka i Banskih dvora. Ne želim im niti imena spominjati", dodao je.

Aktualna predsjednica svoju će predsjedničku kampanju završiti na istoku zemlje, u Vukovaru.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo