SLUŽBENE BROJKE / Pada broj zaraženih koronom, no imamo više mrtvih nego prošle subote: Potvrđen slučaj omikrona u Hrvatskoj!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HZJZ je jučer objavio da je kod jednog pacijenta utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron

4.12.2021.
11:26
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.465 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 54 osoba, izvijestio je Stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 31.348. Među njima je 2.382 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 317 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj osoba u samoizolaciji je 27.307. Ukupno se oporavilo 585.743 osoba, od toga 4.712 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 3.501.268 osoba, od toga 11.717 u posljednja 24 sata.

Omikron potvrđen u Hrvatskoj

Jutarnji list javlja da je sumnjiv slučaj moguće varijante omikron danas i službeno potvrđen u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja", izvijestili su s Ruđera.

"Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima", priopćili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer se oglasio i HZJZ

O slučaju se jučer oglasio i HZJZ.

"Kod jednog pacijenta u Hrvatskoj utvrđena je sumnja na prisutstvo nove varijante Omicron. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo odmah po primitku rezultata obavijestiti javnost", izvijestio je jučer HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BUDI OZBILJNU SUMNJU... /

Je li omikron stigao u Hrvatsku? U Zagrebu provjeravaju prvi potencijalni slučaj: Riječ je o stranom radniku

Image
BUDI OZBILJNU SUMNJU... /

Je li omikron stigao u Hrvatsku? U Zagrebu provjeravaju prvi potencijalni slučaj: Riječ je o stranom radniku

Podsjetimo, prošle subote je u Hrvatskoj su bila zabilježena 5.502 nova slučaja zaraze koronom, a preminula je 51 osoba. Tada smo imali 34.553 aktivna slučaja zaraze, 2.506 pacijenata je bilo na bolničkom liječenju, a na respiratoru 324 pacijenta.

Jučer smo, pak, u 24 sata zabilježili 4.521 novih slučajeva zaraze, a 53 osobe su preminule. Aktivnih slučajeva je bilo 31.649. Među njima je 2.400 pacijenata bilo na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 313 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo