'bojimo se širenja' / U Splitu se pojavio svrab, zaražena djeca. Karin pozvala roditelje da cijepe djecu

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

'Mi imamo slabiju procijepljenost, ne znamo koji su razlozi, ali činjenica je da mora biti procijepljenost protiv morbila veća od 96 posto - mi imamo 77 posto u pedijatrijskoj dobi, a u školskoj dobi imamo oko 83 posto. Ovo je jako alarmantna situacija'

1.2.2023.
12:48
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Kod splitakih osnovnoškolaca pojavio se svrab, potvrdila je to i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željka Karin koja kaže da nema mjesta panici

Tvrdi kako je u utorak evidentirano troje, četvero djece, a tijekom jutra dobili su još jedan pozitivan nalaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas imamo s ukućanima sedmero. Moramo reći da se kod ove djece koja su na terapiji potvrdila klinička slika, liječnik je ordinirao terapiju na temelju kliničke slike, nemamo potvrdu strugotine osim kod jednog slučaja od jutros", dodala je.

Pojašnjava potom kako se svrab događa u kolektivu, prenosi se kontaktom i to zajedničkom odjećom ili međusobnim kontaktom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije bolest koja izaziva veće simptome osim svrbeži i praktički je to alergijska reakcija na prisutnost grinje koja uzrokuje svrab i jedina je opasnost kad se djeca svrbe da se na tom mjestu razvije superinfekcija odnosno bakterijska infekcija", navodi.

Image
'Na udaru' dječji vrtić /

Ljudi, oprez! Pojavio se svrab, a evo što vam je za činiti ako ga ima netko blizak vama

Image
'Na udaru' dječji vrtić /

Ljudi, oprez! Pojavio se svrab, a evo što vam je za činiti ako ga ima netko blizak vama

Tvrdi kako je liječenje jednostavno, da oboljeli dobiju tekućinu s kojom moraju biti premazani 24 sata, a onda se otuširati te kako se treba tretirati cijela obitelj. "Oni kojima je dokazan scabies, nakon 7 dana trebaju koristiti istu terapiju za svaki slučaj jer grinje koje odlaže ženka parazita se u roku od 7 dana razvijaju u larve tako da se zatvori krug", rekla je pa pozvala na cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskoristila bih prigodu pozvati roditelje sve djece koja se nisu cijepila protiv morbila da se jave svojim pedijatrima i liječnicima obiteljske medicine. Imamo epidemiju u Srbiji, svake godine imamo importirane slučajeve iz susjednih zemalja. Mi imamo slabiju procijepljenost, ne znamo koji su razlozi, ali činjenica je da mora biti procijepljenost protiv morbila veća od 96 posto - mi imamo 77 posto u pedijatrijskoj dobi, a u školskoj dobi imamo oko 83 posto. Ovo je jako alarmantna situacija i bojimo se širenja epidemije morbila. Pozivamo roditelje da cijepe svoju djecu, znamo da nema značajnih nuspojava, cijepili smo generacije djece, puno je veća korist od cjepiva i od toga da zaštitimo dijete od morbila nego da oboli od morbila", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo