U sobi golih zidova smjestili čak 30 pacijenata

Milanka Opačić zatvorila je Dom za psihički bolesne u Breznici Đakovačkoj.

11.9.2012.
6:35
VOYO logo

Pacijentima u Domu za psihički bolesne u Breznici Đakovačkoj servirani obroci ispod normativa pa ih se zapravo izgladnjivalo, a pritom su bili obučeni u pretijesnu, pretoplu ili na drugi način neprimjerenu odjeću i obuću. U sobama golih zidova Doma za psihički bolesne odrasle osobe Breznica Đakovačka bivalo je natrpano i po 30 ljudi, higijenski uvjeti ispod standarda, a novcem koji dobiju kao džeparac za osobne potrebe manipuliralo se mimo njihova znanja. Zbog neljudskih uvjeta u kojima je 126 psihički bolesnih osoba živjelo, što je utvrdila inspekcija u svibnju, Ministarstvo socijalne politike i mladih zabranilo je rad domu i u nedjelju ga zatvorilo.

Postoji i sumnja u moguće izrabljivanje korisnika i zaposlenika Doma za rad na poljoprivrednom dobru Doma. Domu je ovo već sedmi inspekcijski nadzor od 2003. godine otkad je otvoren, a svaki je utvrđivao nepravilnosti. Neizvršavanje mjera naređenih rješenjem iz 2011. godine također je jedan od razloga zatvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uvjeti u kojima su zatečeni korisnici Doma za inspekcijskog nadzora potpuno su neprihvatljivi, kako sa stajališta stručnog standarda zbrinjavanja korisnika, tako i sa stajališta ostvarivanja osnovnih životnih preduvjeta za boravak osoba. Ova situacija nije od jučer i ilustracija je nereda koji smo zatekli u sustavu socijalne skrbi. Obećali smo da ćemo u sustav uvesti red, sada to i činimo'', rekla je ministrica socijalne skrbi i mladih Milanka Opačić, dodavši da će korisnici biti razmješteni tako da će dobiti adekvatnu skrb, piše Večernji list.

Nadzor je utvrdio i veliku fluktuaciju stručnog osoblja zbog neprimjerenih uvjeta rada, a ispostavilo se i da novac dobiven nakon požara prije dvije godine nije utrošen za obnovu. S kćeri ubijene vlasnice Doma Ministarstvo još nije stupilo u kontakt, ali će se nastojati naći odgovorne osobe koje bi mogle voditi Dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo