OVO JE HIT / RTL-ova voditeljica opet ubola ravno u sridu: 'Nekoć je bilo normalno da djeca uče to u školi, ali onda je netko odlučio ukinuti ono što će svima u životu sigurno trebati'

U Velikom Trojstvu pokraj Bjelovara nisu čekali ministarstvo. U ovoj školi predmet domaćinstva je in

17.2.2023.
7:21
VOYO logo

Ministarstvo obrazovanja odlučilo je u škole vratiti Praktične vještine, javlja RTL Direkt. Nekoć je bilo normalno da djeca u školi uče promijeniti gumu na biciklu, ili zašiti gumb - ali onda je netko odlučio ukinuti ono što će svima u životu sigurno trebati.

Godina 1973. je, a vi idete u 6. razred osnovne škole. Na nastavi, osim matematike, učite u kojem je loncu najbolje kuhati varivo, kako promijeniti gumu ili lanac na biciklu. Na ispitu ste i morate nabrojiti vrste zeljastog povrća, objasniti kako se odnosite prema pranju nogu i zašto je važno čarape mijenjati svaki dan. Udžbenici iz domaćinstva bili su priručnici života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'RADNICI MOGU POKRENUTI TUŽBE' /

Ministarstvo obrazovanja upozorilo: 'Plaće u dječjim vrtićima moraju biti iste kao u osnovnim školama'

Image
'RADNICI MOGU POKRENUTI TUŽBE' /

Ministarstvo obrazovanja upozorilo: 'Plaće u dječjim vrtićima moraju biti iste kao u osnovnim školama'

Jedna knjiga iz 1990. predlaže kako kombinirati boje. Kaže, komplementarne su: crvena i zelena, žuta i ljubičasta, plava i narančasta. Kada biste sve to naučili, imali ste i radnu bilježnicu odijevanja. Kako oprati vunenu odjeću, koje kemijsko sredstvo koristimo, kako ispirete odjeću.

Sve to što su učile naše bake, djedovi, mame i tate, od jeseni učit će i djeca od prvog do četvrtog razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Velikom Trojstvu pokraj Bjelovara nisu čekali ministarstvo. U ovoj školi predmet domaćinstva je in. Ponovno su ga uveli ove godine, nije obavezan predmet, ali zainteresiranih ima.

Koristan i zanimljiv predmet

"Glačati, slagati čarape, šivati, slagati majice i hlače. Svašta...", odgovorila je Nina Domitrović na pitanje što su sve do sada naučili na domaćinstvu. Dodala je kako sve to radi: "Mamu uvijek tražim da peglam, a onda sam naučila i svoju braću".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam nakon toga radila u šivaćoj radnji i dečki moraju znati zašiti gumb. Barem to", nasmijala se Ana Bajza.

 "A morali bi nešto znati i skuhati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji iz 2016. pokazalo je da čak 40 posto ljudi do 35 godina ne zna skuhati jaja, a njih 70 posto ne bi znalo promijeniti gumu na biciklu.

"Starija populacija uvijek s nostalgijom govori o domaćinstvu. To im je bilo korisno, zanimljivo, veselili su se tom predmetu. Tijekom ljetnih praznika kada sam razmišlja kakvu izvannastavnu aktivnost da im ponudim - odlučila sam se za domaćinstvo", kazala je učiteljica Sanja Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda domaćinstvo zvuči staromodno, ali skuhati jaja i promijeniti žarulju, trebaju znati baš svi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo