BULJ SAM NA SVIJETU / Preporučio je da djeca skinu maske u školama, jer su 'besmislene'; Nitko ga nije poslušao: 'U Gimnaziji danas nose maske'

Image
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Gradonačelnik Sinja uveo je preporuku ukidanja obveznog nošenja maski u školama, ali iz škola poručuju da će se najprije konzultirati sa svima, pa tek onda odlučiti

16.9.2021.
10:17
Davorin Visnjic/Pixsell
VOYO logo

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Sinja potpisao je odluku o preporuci ukidanja obveze nošenja maski u školi. Prijedlog je stigao od gradonačelnika Mire Bulja koji je i u kolovozu, uoči i tijekom Sinjske alke i Velike Gospe, gotovo svakodnevno sipao žuč zbog epidemioloških mjera.

Sad kaže da će njegov prijedlog uroditi plodom, jer je nošenje maski besmisleno. “Roditelji me često zovu, kažu da se djeca igraju zajedno i jedu zajedno, da maskice padaju po podu i nečiste su. Ukidanje nošenja maski je naša preporuka, a ravnatelji imaju nadležnost”, rekao je Bulj za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je diktatura'

Istaknuo je da određene mjere treba poštivati, ali "trebamo im dozvoliti da slobodno dišu. Postoje drugi načini kako se mjere mogu provoditi. Ovo je moj prijedlog koji je uvažio Civilni stožer grada Sinja, a koliko oni poštivaju lokalne stožere, najbolje bi ih bilo ukinuti.”

Nije se libio ponovno obrušiti i na Nacionalni stožer. “Stožer je preuzeo ulogu upravljanja državom. Ovo je diktatura. Stožer je najveći krivac širenja zaraze, znamo što je bilo na Pelješcu", ustvrdio je i dodao da su mu i neki epidemiolozi rekli da su maske besmislene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUKOB OKO MASKI /

Bulj ih uspio ukinuti u sinjskim školama; Iz županije odmah reagirali: 'Ili ne pozna propise ili prikuplja političke poene'

Image
SUKOB OKO MASKI /

Bulj ih uspio ukinuti u sinjskim školama; Iz županije odmah reagirali: 'Ili ne pozna propise ili prikuplja političke poene'

“Možemo to čuti i u javnosti, možemo čuti Lauca, možemo čuti mnoge ljude”, zaključio je gradonačelnik Sinja, koji je ujedno i član tamošnjeg Stožera civilne zaštite.

Učenici i dalje nose maske

No, učenici, učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola u Sinju, unatoč preporuci sinjskog Stožera Civilne zaštite o ukidanju mjere nošenja maski u školama, danas na nastavi u školskim učionicama obvezno nose maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 300 učenika i 25 nastavnika u Gimnaziji Dinka Šimunovića danas na nastavi nosi obvezno zaštitne maske, a takvo stanje je i u drugim srednjim i osnovnim školama u Sinju", rekao je Hini ravnatelj te gimnazije Tomislav Bilić.

Dodao je kako su se ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Sinju jučer navečer međusobno konzultirali o obveznom nošenju maski za vrijeme nastave u školskim učionicama. Također je rekao kako je jedan učenik te gimnazije pozitivan na covid-infekciju, a deset ih je u samoizolaciji jer su bili u kontaktu sa zaraženim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka se mišljenje ministarstva

Dodao je da će eventualni prijedlog odluke o ukidanju ove mjere donijeti Školski odbor, nakon što prikupi mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nastavnog vijeća, Vijeća roditelja i Vijeća učenika.

"Zaključak upravljačkih tijela se šalje osnivaču te je tek nakon očitovanja osnivača i lokalnog stožera moguće je donijeti odluku o ukidanju mjere nošenja maski s kojom će na vrijeme biti upoznati svi dionici odgojno-obrazovnog procesa. Smatram da ćemo zajedničkom suradnjom nastavnika, roditelja, osnivača, lokalnog stožera i epidemiološke službe donijeti najbolju odluku u interesu svih naših učenika", naveo je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo