U SDP-u SE PRIPREMA JOŠ JEDAN 'KONAČNI UDAR' NA ŠEFA STRANKE: Agilni zastupnik otvara novu frontu protiv Bernardića

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL
6.2.2019.
11:06
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Kako se doznaje iz SDP-ovih kuloara, danas se priprema novi u nizu pokušaja "konačnog udara" na predsjednika stranke Davora Bernardića. Kako piše Novi list, Klub zastupnika SDP-a danas će vjerojatno predložiti stranačkom Glavnom odboru da četvorici članova Predsjedništva - Peđi Grbinu, Siniši Hajdašu Dončiću, Vedranu Babiću i Mihaelu Zmajloviću, ukine suspenzije i to s danom utvrđivanja kandidatske liste za europske izbore.

Riječ je o inicijativi Gordana Marasa o kojoj će se Klub zastupnika izjasniti na današnjoj sjednici, a s obzirom na odnos snaga u tom tijelu, vrlo je vjerojatno da će biti prihvaćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE JENJAVA NEZAODOVOLJSTVO: /

Ugledni SDP-ovac traži od Bernardića hitno sazivanje Glavnog odbora, ima i zahtjev za njega

Image
NE JENJAVA NEZAODOVOLJSTVO: /

Ugledni SDP-ovac traži od Bernardića hitno sazivanje Glavnog odbora, ima i zahtjev za njega

Ako prijedlog prođe, Bernardić će dodatno oslabjeti

Potom će na potezu biti Glavni odbor koji je prošloga ljeta većinom glasova podržao dvogodišnju suspenziju svih članskih prava spomenutoj četvorici jer su u javnosti istupali suprotno Bernardiću i time stranci nanijeli političku štetu. Ako prođe Marasova inicijativa, suspenzije spomenutoj četvorici na koncu bi, umjesto dvije godine, trajale deset mjeseci, a Bernardićeva bi pozicija u Predsjedništvu dodatno bila oslabljena jer je u međuvremenu izgubio i potporu Zlatka Komadine te još nekih koji su ljetos podržali odluku o suspenzijama.

Obrazlažući svoj prijedlog, Maras je ustvrdio da su četvorica suspendiranih "kroz svoje postupke, aktivnosti i djelovanje pokazala da su odani ciljevima SDP-a, da poštuju vrijednosti socijaldemokracije i provode Program SDP-a te utvrđene politike SDP-a" što se, tvrdi, vidi u njihovom "natprosječnom sudjelovanju u saborskim raspravama, postavljanju zastupničkih pitanja Vladi ili premijeru što ukupno čini 14 posto ukupnih aktivnosti čitavog Kluba". Maras je također izračunao da 19 od 45 zakonskih prijedloga SDP-a, odnosno 45 posto, otpada na ovu četvorku, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljednji takav primjer je pisanje interpelacije o radu Vlade vezano uz nabavu borbenih zrakoplova, koju je napisao kolega Peđa Grbin, a koju predsjednik Davor Bernardić i drugi promoviraju u javnosti", ističe Maras.

I bez četvorice suspendiranih rejting im ne raste

Kao argument svome prijedlogu Maras ističe i činjenicu da nakon suspenzija četvorice članova Predsjedništva rejting SDP-a nije narastao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izricanje stegovnih mjera nije imalo pozitivan učinak na rejting SDP-a u javnosti. Prema terenskim istraživanjima javnog mnijenja, provedenim od agencije IPSOS Puls, u šest mjeseci od kada su mjere izrečene rejting SDP-a se spustio za četiri postotna boda, na razinu od nešto više od 14 posto", pojasnio je Maras dodavši da bi prihvaćanjem njegova prijedloga SDP, prije izbora za Europski parlament i za predsjednika Republike, pokazao jedinstvo i snagu.

Da bi ovaj pokušaj unutarstranačkog udara na Bernardića ovoga puta mogao imati širu frontu, dokazuje i činjenica da su na sjednicu Kluba pozvani i potpredsjednici stranke koji nisu zastupnici, Zlatko Komadina i Rajko Ostojić. Ostojić je jesenas bio među organizatorima potpisivanja zahtjeva da Bernardić odstupi, a Komadina odnedavno daje do znanja da više ne stoji iza Bernardića. Očekuje se da će njih dvojica na Klubu poduprijeti zahtjev da se suspenzije umanje, a to bi bila jasna poruka Bernardiću da potpredsjednici više ne stoje iza njega, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo