Vuk sit, a ovce na broju / U samo tri dana Plinarsko naselje sravnili sa zemljom: 'I Grad mora 'ubiti' koju kunu'

Plinarsko naselje bila je crna rupa u zagrebačkoj poslovnoj zoni

6.7.2019.
19:17
VOYO logo

Tri dana nakon iseljenja dvadestak romskih obitelji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetio je Plinarsko naselje, to jest ono što je od njega ostalo. Naime, nakon što je svaki stambeni objekt poravnat sa zemljom, ostalo je samo jedno veliko građevinsko zemljište.  

Kako se ono nalazi uz Radničku cestu, otmjenu poslovnu zonu punu nebodera i banaka, pretpostavlja se da će nešto takvo uskoro niknuti i na ovoj površini. Jer, kako kaže zagrebački gradonačelnik: "Treba 'ubiti' koju kunu."  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tri dana od naselja do livade

Plinarsko naselje do prije samo tri dana izgledalo je kao naselje, sa stambenim objektima i potrebnom infrastruktorom, a sada je neprepoznatljivo. Radovi se privode kraju, kamioni i bageri još rade na sitnim preinakama naselja u građevinsko zemljište.

Završetak radova na svoje je oči morao vidjeti i zagrebački gradonačelnik Bandić, koji i dalje ne otkriva kako će se iskoristiti ovaj prostor. Pretpostavlja se da bi ovdje mogao niknuti novi hotel ili parkiralište.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad mora razmišljati o svom interesu, o javnom prostoru, a normalno i 'ubiti' koju kunu jer ovo je ipak centar grada. Ovdje svaki kvadratni metar vrijedi 500 eura. Prema tome, ovo nije džabe", rekao je za RTL Danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plinarsko naselje bila je crna rupa u zagrebačkoj poslovnoj zoni. No, ono više neće nikome upadati u oči. Sva tri oronula objekta su srušena, a sa zemljišta je uklonjeno i 4000 kubika građevinskog i glomaznog otpada. 

"Mi ćemo, evo danas, sve to poravnati, ove stupove ćemo povaditi van, sve zagraditi 'newjerseyjima' iliti betonskim stupovima da se tu ne odlaže otpad, a onda će prostorni planovi i struka i drugi uredi reći što će ovdje biti", izjavio je Damir Đerzić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Iako je dio Roma isprva negodovao zbog preseljenja, njihovi predstavnici u pratnji gradonačelnika danas poručuju da je ovo njihova velika pobjeda.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već 28 godina smo se borili za Plinarsko naselje i prezadovoljni smo, zadovoljni su i ljudi koji su se odavde preselili jer bez obzira kako je sad tamo, ali sigurno im je bolje nego tu kad su živjeli", rekao je Neđatin Kamberovski, potpredsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Kako bi se reklo u narodu - vuk sit, a sve ovce na broju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo