Sjednica Sabora / U Saboru tri zakona o smanjenju broja blokiranih koji trenutno duguju 43,4 milijarde kuna

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sva tri zakona upućena su u Sabor u hitnoj proceduri kako bi što ranije stupila na snagu

3.7.2018.
7:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnici će u utorak na plenarnoj sjednici raspravljati o zakonskim prijedlozima za olakšavanje položaja ovršenih i blokiranih građana i oslobođanje oko 326.000 ljudi dužničkog ropstva, odnosno o zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama, zakonu o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i zakonu o stečaju potrošača.

Sva tri zakona, kako je najavljeno iz Vlade, trebala bi smanjiti ukupan broj blokiranih i kontinuirano dovoditi do smanjenja njihova duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva tri zakona upućena su u Sabor u hitnoj proceduri kako bi što ranije stupila na snagu.

>> Blokirani građanin obrisao dugove iz registra FINA-e pozivajući se na GDPR

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpustiti dugove do 10.000 kuna 

Cilj zakona o otpisu dugova fizičkim osobama je otpustiti dugove do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe koje su povezane s njima, poput HEP-a, HRT-a i plinarskih društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima predlaže se obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz dodatni uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini.

Treća mjera su izmjene Zakona o stečaju potrošača kojima bi se pojednostavio stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Objavljeni novi podaci nesretne statistike: u blokadi 24.000 poslovnih subjekata s dugom od 12,8 milijardi kuna

Dug od gotovo 43,4 milijarde kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Fine, 31. ožujka blokirani su bili računi više od 325.000 građana s ukupnim dugom od gotovo 43,4 milijarde kuna. U blokadi su bili i računi malo manje od 24.000 poslovnih subjekata, s dugom od gotovo 13 milijardi kuna.

Očekuje se da će se po stupanju tih zakona na snagu broj blokiranih građana smanjiti za više od 80.000, a evidentirani iznos duga za više od 33 milijarde kuna, te da će se dodatno smanjiti broj blokiranih građana i iznos duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo