'I HDZ VAS SE SRAMI' / Vatreni govori u Saboru prerasli u žestoku svađu, zaiskrilo između Zekanovića i Bulja: 'Završit ćeš kao Kerum'

Sabor je danas trebao raspravljati o rebalansu proračuna, ali su na kraju šou ukrali slobodni govori

2.11.2022.
11:44
VOYO logo

Sabor je danas pred praznim klupama nastavio sa zasjedanjem i to iznošenjem stajališta klubova zastupnika, a tema će biti i rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Zastupnik Marijan Pavliček u ime Kluba Hrvatskih suverenista rekao je da su informativni letci o euru koje građani dobivaju u poštanske sandučiće samopromocija premijera Andreja Plenkovića, dok je Hrvoje Zekanović (HDS) kritizirao gradonačelnika Zagreba, Tomislava Tomaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živimo li u demokratskoj parlamentarnoj republici ili aristokratskoj monarhiji", upitao je Pavliček u slobodnom govoru osvrnuvši se na letke kojima se hrvatske građane dodatno informira o uvođenju eura od 1. siječnja iduće godine, a koji se distribuiraju diljem Hrvatske. "To nije klasična brošura, već čisti propagandni letak vladajućih u liku i djelu Andreja Plenkovića, na prvoj stranici je slika velikog vođe premijera Plenkovića", rekao je Pavliček.

Napominje da se to plaća javnim novcem građana, ustvrdivši kako mu je "nepojmljivo da se javni novac troši na samopromociju velikog vođe Andreja Plenkovića i njegove uspješne vladavine". "Što je sljedeće, hoćete li bacati letke iz aviona kojima ćete hvaliti velikog vođu ili će djeca s eurozastavicama dočekivati velikog vođu, jesmo li u parlamentarnoj republici ili Sjevernoj Koreji", izjavio je Pavliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Srame vas se'

Zekanović je u slobodnom govoru kritizirao Tomaševića. Kaže da na zagrebačkim fontanama ove godine na blagdan Svih svetih, 1. studenoga, nisu projicirane slike svetaca te da je Tomašević "zabranio zastave Hoda za život, i uklanja murale s herojima". "To je jedino što gradonačelnik radi, a da je vidljivo, a ono što se ne vidi je golema hipoteka od 300 milijuna eura koju je Grad Zagreb podigao na najvrjedniju imovinu", rekao je Zekanović i dotakao se mostovaca.

"Bila je sjednica Odbora za gospodarstvo gdje su kolege koje vode Antikorupcijsko vijeće imale priliku 20-ak puta i izvan Poslovnika ulaziti u konverzaciju s ministrom Davorom Filipovićem, a podsjetit ću kako ti isti funkcioniraju kada imaju mogućnost upravljanja sjednicom pa na Antikorupcijskom vijeću eliminiraju sve svoje neistomišljenike. Podsjetit ću i kako Nikola Grmoja nije, iako se obvezao, na prošloj sjednici Antikorupcijskog vijeća donio zaključak o pozivanju bivših Mostovih ministara i Bože Petrova da čujemo tko je odgovoran za gašenje sisačke rafinerije i za dvije milijarde kuna iz proračuna, a oni su odgovorni", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja odmah mu je odgovorio. "Očito vas HDZ više ne šalje na odbore pa niste u ponedjeljak bili na Odboru za gospodarstvu. Da ste bili vidjeli biste da sam za razliku od vas ja bio pristojan. Ali očito toliko sramotite HDZ i očito vas se srame da vas više ne šalju", rekao je pa dobio opomenu od predsjedavajućeg Ante Sanadera jer je Zekanoviću replicirao.

"Onaj tko sramoti Sabor su oni koji mikrofonima remete kolege dok govore. Vi ste sramota za politiku, Sabor i Metković", odgovorio mu je Zekanović, a malo kasnije u verbalni klinč ušao i s Mirom Buljem kojem je proročanski predvidio da će završiti kao Željko Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Bulj je pozvao sve zastupnike, posebno one iz Dalmacije, među kojima su i Sanader i Zekanović, da podrže njegov amandman da se Dalmatincima, gdje nije osiguran plinovod, osiguraju vaučeri za električnu energiju za potrošenih više od 2500 kilovata po satu.

Image
PLENKOVIĆEV DEČKO ZA PRLJAVE POSLOVE /

Tko je Hrvoje Zekanović? Predsjednika je optužio da se drogira, voli komentirati odijevanje kolegica, a bez HDZ-a ne može

Image
PLENKOVIĆEV DEČKO ZA PRLJAVE POSLOVE /

Tko je Hrvoje Zekanović? Predsjednika je optužio da se drogira, voli komentirati odijevanje kolegica, a bez HDZ-a ne može

Prozivke za populizam

"Dalmatinci će morati plaćati skuplju struju ili će morati štedjeti i smrzavati se ili plaćati duplo skuplju električnu energiju, ne po 59 eura nego po 89. Minimalno što moramo napraviti da im kroz vaučere tu razliku platimo iz Državnog proračuna", poručio je predloživši i osiguranje po 1000 kuna mjesečno za sve oni koji su i dalje na Baniji u kontejnerima zbog, kako je naglasio, nemara Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović ga je prozvao za populizam. "Bulj je ovo ljeto dijelio alkaricu, 200 kuna svakom umirovljeniku u Sinju. Pa vi kao gradonačelnik ako imate novca dijelite ga slobodno. A ovdje je zanimljivo kako ste zaboravili na hladnu Slavoniju, još hladniju Liku, Gorski kotar. Pa s obzirom na to da ste dobar menadžer, možda u proračunu Sinja ima viška novaca pa ga podijelite", rekao je pa dobio još jednu opomenu.

Bulj je podsjetio kako je osim alkarice podijelio i uskrsnice, božićnice pa otvorio i prvi vrtić. "Završit ćeš kao Kerum", rekao mu je Zekanović pa ga još iz klupa posprdno zvao Kerumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo