rešetanje zastupnika / U Saboru o prirezu i kuglici sladoleda: 'Narod se odrekao orade i brancina prije 10 godina. Sladoled je simbol'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Raspravlja se o paketu poreznih zakona koji bi trebali donijeti rast plaća, ali i po kojima bi se ukinuli prirezi. Oporba to naziva kvazi reformom te da se preko prireza premijer obračunava s gradonačelnicima

4.7.2023.
10:57
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Zastupnici u Saboru u utorak raspravljaju o paketu izmjena devet poreznih zakona zbog kojih bi trebale rasti plaće, a među njima su i izmjene zbog koji bi se trebao ukinuti prirez.

Upravo je ukidanje prireza bio okidač za prve svađe te je oporba optužila vladajuće da je to obračun s gradonačelnicima, donosi Dnevno.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Devet se zakona mijenja da bi prosječno povećanje plaće bilo 17 eura. To pokazuje nemoć Vlade da nešto konkretno napravi i spremnost Plenkovića da udari u neke od temelja ekonomske politike kao što je stabilnost mirovinskog sustava da bi osigurao rat s gradonačelnicima. Ovo radimo da bi se Plenković obračunavao s gradonačelnicima. Vidi se na poreznim prihodima od kapitala, oni najbogatiji, koji imaju desetke nekretnina, njima se porez ne može povećati, ali hrvatskim radnicima može i to je realnost prijedloga HDZ-a", rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

Pridružila se i Marijana Puljak (Centar) koja se obrušila na premijera Andreja Plenkovića: "“Veliki vođa nosi darove, a zlo gradonačelnici će uzeti. Rezultat izmjena parametara će biti veća centralizacija države, 17 eura povećanja plaće završit će u centralnoj blagajni kroz porez na potrošnju, a gradovi će izgubiti sredstva. Predlažemo da državna imovina pređe u vlasništvo gradova i općina i da se ukine PDV na gradnju infrastrukture za obrazovanje i sport. Ne vjeruj HDZ-u i kad darove nosi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stručnjakinja o poreznoj reformi /

'Ukidanje prireza nema smisla. Ovo nije reforma. Najsiromašniji će sami financirati vlastito povećanje plaća'

Image
stručnjakinja o poreznoj reformi /

'Ukidanje prireza nema smisla. Ovo nije reforma. Najsiromašniji će sami financirati vlastito povećanje plaća'

Mostov Marin Miletić osvrnuo se na ribu i sladoled: "Nisam siguran da hrvatski narod i vladajući pušu u isti rog. Orade i brancina se narod odrekao prije 10 godina. Tko si od hrvatskog naroda to može priuštiti u restoranu? Danas razgovaramo o kuglici sladoleda. To je postalo simbol, pitanje može li si netko priuštiti kuglicu od 3 ili 4 eura".

Ukidanje prireza branio je Dario Hrebak: "Da biste smanjili poreznu presiju, ministar Marić je proveo dvije porezne reforme, uvijek su neki bili protiv, ispada da je lakše ne mijenjati ništa pa ne možete pogriješiti. Možete oporezivat kapital, možete smanjivati porez na potrošnju, imovinu i ostaje vam smanjenje poreza na rad, to je najbitnije. Bjelovar je najveći grad bez prireza i porasli su nam prihodi. Biram smanjenje porezne presije, za kukanje imaju neki drugi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE I VIDEO Butković o kuglici sladoleda od 3,5 eura, hoće li gorivo poskupjeti na autocestama te zašto HEP prodaje plin za cent

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo