USKLAĐIVANJE / U rujnu umirovljenicima stižu veće mirovine. Nekima će na račun sjesti i 137 eura više

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

Prosječna mirovina od 446 eura tako će porasti za 37 eura. Povećat će se tako njezin udio u prosječnoj neto lipanjskoj plaći s 38 posto na 40 posto

22.8.2023.
9:23
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Nominalni rast plaća u prvom polugodištu ove godine donijet će i dosad najveće usklađivanje mirovina u posljednje 24 godine otkako se primjenjuje sadašnja formula, piše Novi list.

Prva uvećana mirovina bit će ona za kolovoz koja se isplaćuje u rujnu, a tada će umirovljeniti dobiti i zaostatak za srpanj. U isto vrijeme prošle godine mirovine su rasle 6,18 posto no većinu toga rasta donijela je inflacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna mirovina od 446 eura tako će porasti za 37 eura. Povećat će se tako njezin udio u prosječnoj neto lipanjskoj plaći s 38 posto na 40 posto.

No, ako su u srpnju i kolovozu u pojedinim djelatnostima dodatno rasle plaće, to znači da je rasla i prosječna plaća, pa i kad poraste na 483 eura, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći opet će pasti ispod 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna mirovina zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora sa sadašnjih 1.643 eura porast će za 138 eura.

Početkom travnja mirovine su rasle za 5,37 posto, a prošli mjesec mirovine su porasle za više od 90 tisuća umirovljenika, među kojima je 63 tisuće branitelja, za dodatnih pet posto, što je posljedica Vladine odluke da prestane umanjivati za deset posto mirovine određene prema posebnim propisima koje su u vrijeme krize 2009. godine smanjene za deset posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dio te Vladine odluke provest će se početkom sljedeće godine kad bi za tih devedesetak tisuća umirovljenika, što uključuje i saborske zastupnike, mirovine trebale porasti za dodatnih pet posto, piše Novi list.

POGLEDAJTE VIDEO: Umirovljenici predlažu: 'Dajte studentima da im se broji staž dok studiraju!' Neke zemlje to već imaju, ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo