Gorjele kuće, mještani bosi bježali pred vatrom

Nekoliko kuća i automobila te jedna staja izgorjeli su u Rudinama kod Kaštel Novog, a vatrogasci su iz plamena spašavali i 70-godišnju ženu. Zbog dima je bila zatvorena i Zračna luka Resnik.

27.8.2012.
13:23
VOYO logo

Događanja s požarišta tijekom ponedjeljka pratili ste na Danas.hr-u.

20.30 Državna uprava za zaštitu i spašavanje je javila da kuće u Rudinama požar više ne ugrožava, no gašenje požara i dalje traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, u pomoć vatrogascima kod brane Peruća stižu izvanredne vatrogasne snage iz Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije s ukupno 36 vatrogasaca i 8 vozila.

Također, iz Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije, dolazi ukupno 54 vatrogasaca s 10 vozila koji će biti razmješteni na aktualna požarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19.41Zadarski vatrogasci su izvijestili da su ugasili požar koji je u Smokoviću izbio nedaleko kuća. Gasili su ga djelatnici JVP Zadar i jedan Air Tractor. Izgorjelo je 5 tisuća četvornih metera trave i niskog raslinja.

19.17 Reporter Nove TV javio je kako su u požaru u Rudinama tijekom dana ozlijeđena tri vatrogasca. Dvojica su se nagutala dima, dok je jedan ozlijeđen kada je eksplodirao opožareni automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.14 "Vatra je bila toliko blizu kuće da nam je istopila prekidač od zvona na vratima, no najviše me uplašilo iskrenje s električnog stupa", ispričao je šokirani mještanin Rudina Sadik Krakalović dodajući kako je Elektra cijelom mjestu isključila struju. Ništa manje dramatično nije bilo ni njihovim susjedima koji su bosih nogu odjurili do automobila i pobjegli s terase koju je odjednom zahvatio požar. Drugi automobil parkiran ispred njihove kuće posve je izgorio.

"Ne možemo doći k sebi. Pili smo kavu na terasi ispred kuće kada je odjednom sve planulo. Jedva smo se spasili", kroz suze je ispričao vlasnik kuće Dragan Kozina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgorjela staja

Situacija je najkritičnija bila u brdovitom dijelu naselja gdje je izgorjela staja obitelji Botić.

"Molili smo ih da natope područje oko naše kuće kako se vatra ne bi širila. No, oni su imali problema s opremom pa smo na kraju suprug i ja uzeli šmrk i sami zalijevali vodom oko imanja. Nismo uspjeli, jedna šišarka samo je doletjela i staja se odjednom zapalila. Mogli smo samo gledati kako ju vatra guta", ispričala je za Jutarnji list prestravljena Ivka Botić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar u Rudinama, gdje su stambeni objekti još uvijek ugroženi, gasi 179 vatrogasaca s 36 vozila, izvijestili su oko 18 sati iz DUZS-a. Požar gase i zračne snage.

17.12 Požar kod mjesta Sveta Marta kod Planog i dalje je u tijeku. Ugroženi su stambeni objekti, a požar gase zemaljske i zračne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gašenje požara kod Rudina – Kaštel Novi i dalje je u tijeku. Požar gasi 120 gasitelja sa 20 vozila i zračne snage. I dalje su ugroženi stambeni objekti, izvjestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Požar prijeti kućama u Smokoviću

17.07 U 16.46 sati zaprimljena je dojava o požaru među kućama u Smokoviću, koji se brzo širi zbog jakog vjetra. Na terenu je 13 djelatnika JVP Zadar s četiri vozila, a iz zraka gasi i jedan Air Tractor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17.00Hrvatska televizija javlja kako je Zračna luka Resnik zatvorena zbog velikog dima od požara kod Kaštel Novog.

Istovremeno, kuće kojima je prijetila vatra kod brane Peruća su obranjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz plamteće kuće spašavali ženu

16.00 Prema zadnjim informacijama, vatra između kuća u Rudinama ugašena je dok se s ostatkom buktinje vatrogasci još bore. Hrabri spasioci iz plamteće kuće izbavili su 70-godišnju ženu koja je zbog požara ostala zarobljena. Izgorjele su dvije vikendice zasad nepoznatih vlasnika te dva osobna automobila. Požar gasi preko 130 vatrogasaca, a iz zraka im pomažu dva kanadera, dva Air Tractora i dva helikoptera.

Nekoliko je kuća evakuirano, a uskoro se može očekivati i zatvaranje zračne luke Resnik zbog jakog vjetra koji dim nosi u pravcu Splita, piše Dalmacijanews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, niskog raslinja i borove šume kod Rudina – Kaštel Novi. Požar gase zemaljske i zračne snage – dva kanadera i dva air tractora.

Nažalost, u požaru u Rudinama su izgorjela krovišta dviju kuća, te jedan automobil marke ford, javila je Radio Dalmacija u vijestima od 15 sati. Zbog požara na automobilu odjeknula je i detonacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverni dio požarišta, onaj prema Kozjaku, za sada nije prioritet vatrogasaca, već se brane stambeni i poslovni objekti.

Gori i kod Planog i kod Perućkog jezera

U ponedjeljak u 12:58 sati zaprimljen je zahtjev za pomoć u gašenju požara trave, niskog raslinja i borove šume kod mjesta Sveta Marta kod Planog. Ugroženi su stambeni objekti. Požar gase zemaljske i zračne snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitsko-dalmatinskoj županiji gori i kod brane Peruča. Ovaj veliki požar gase zemaljske snage i tri kanadera.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo