RAZLOG JE POMALO BIZARAN / U jednom hrvatskom gradu više ne možete kupiti piće na kiosku; Građani ogorčeni: 'Glupa je to logika'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Odlukom o komunalnom redu, donesenom 23. studenoga propisano je da na kioscima u gradu Puli više neće biti moguće kupiti pića

28.12.2021.
14:28
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Na nekoj od ranijih sjednica pulskog Gradskog vijeća usvojena je nova Odluka o komunalnom redu. Ništa to ne bi bilo čudno da se njome praktički ne zabranjuje prodaja pića u kioscima. Nesvakidašnja odluka je donesena 23. studenoga, no u praksi se ne primjenjuje, što znači da se u pulskim kioscima još uvijek može kupiti, primjerice sok.

Gradske vlasti su za Glas Istre poručili da vlasnici kioska imaju "razuman rok prilagodbe budući da će se 1. siječnja 2022. godine izdavati nova rješenja koja će biti u skladu s novom odlukom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisak ugostitelja

Unatoč tome, treba razlučiti motive donošenja takve odluke. Čini se da su ugostitelji izvršili pritisak, kako bi osigurali da turisti ne kupuju pića na kiosku, već da sjednu na njihove terase i kod njih potroše novac.

"Grad Pula je pri utvrđivanju zabrane prodaje pića i kave u sklopu lokacija kioska za obavljanje djelatnosti prodaje duhanskih proizvoda vodio računa o tome da navedena prodaja u kioscima ne bi trebala ugrožavati rad u ugostiteljskim objektima u čvrstim građevinama, odnosno poslovnim prostorima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost. Intencija Grada bila je da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti usmjerava na kvalitetniju razinu, u okviru odgovarajuće opremljenih poslovnih prostora, čije funkcioniranje podrazumijeva i ulaganje znatnih sredstava u odgovarajuću ponudu te plaćanje propisanih pristojbi (spomenička renta i slično). Slijedom navedenog, želimo istaknuti da se Grad pri donošenju navedenih odredbi prvenstveno rukovodio potrebom da se osiguraju preduvjeti za postizanje adekvatne kvalitete ugostiteljske ponude te zaštite poslovnih subjekata u fiksnim objektima. Naime, na takav bi se način veći dio javnih, otvorenih prostora, postupno mogao početi uređivati, odnosno opremati, pa tako i koristiti kao javni, otvoreni prostor u pravom smislu riječi namijenjen okupljanju, druženju, općenito socijalizaciji", objašnjavaju iz pulske gradske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo primjedbi

Dok su prodavačice u kioscima podijeljenog mišljenja oko ove odluke, Puležani su čvrsto protiv ovakve odluke. "Glupa je logika da su kiosci konkurencija ugostiteljskim objektima. U kafić se ljudi odlaze družiti, to je društveni događaj, a na kiosku se kupuje kad ste u žurbi", komentirao je jedan građanin.

Iz Grada dodaju da je odluku usvojilo Gradsko vijeće nakon javnog savjetovanja na kojem nije bilo primjedbi. Vrijedi spomenuti da su kiosci nekad služili uglavnom za kupnju novina, a danas su zamjena za banke, lutriju, mjenjačnice i ugostiteljske objekte. Za potonje svuda, osim u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo