BEROŠ OTKRIO KAKVA JE SITUACIJA / Dio hrvatskih pacijenata u problemu, nedostaje lijekova: 'Povremeno dolazi do kratkih prekida opskrbe'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Pacijenti kojima su transplantirani organi ostali su bez lijeka Certican, a ministar zdravstva Vili Beroš otkrio je kakva je situacija s nabavkom i dostupnosšću tog lijeka u Hrvatskoj

6.6.2022.
10:23
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Pacijentima kojima su u Hrvatskoj transplantirani organi već neko vrijeme nije dostupan prijeko potreban lijek Certican. Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je otkrio kakva je situacija s dostupnošću ovog lijeka i vlada li nestašica. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

"Lijek Certican (nezaštićeno ime everolimus) je indiciran za prevenciju odbacivanja organa u alogenom presađivanju bubrega ili srca (u toj indikaciji uvršten je u osnovnu listu lijekova), kao i za prevenciju odbacivanja organa u odraslih primatelja jetrenog presatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEDOSTIŽAN ZA PACIJENTE /

Spasonosni lijek za rijetku bolest uskoro na listi HZZO-a? Cijena mjesečne doze iznosi oko 90.000 kuna!

Image
NEDOSTIŽAN ZA PACIJENTE /

Spasonosni lijek za rijetku bolest uskoro na listi HZZO-a? Cijena mjesečne doze iznosi oko 90.000 kuna!

Certican 0,25 mg i 0,5 mg tablete imaju važeće odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj i pakiranja tih jačina uvrštena su u osnovnu listu lijekova HZZO-a.

Nekih nema na tržištu

Za Certican 0,1 mg tablete za oralnu suspenziju i Certican 0,25 mg tablete za oralnu suspenziju ukinuto je rješenje za stavljanje u promet, a lijek Certican 0,75 mg tablete nije stavljen u promet u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje brojne generičke paralele: Everolimus Zentiva 5 i 10 mg tablete – prijavljena nestašica, Everolimus Alpha-Medical 5 i 10 mg tablete, Everolimus Krka 2,5 , 5 i 10 mg – nije stavljen u promet u RH, Everolimus Mylan 5 i 10 mg tablete, Everolimus Pliva 5 i 10 mg tablete i Everolimus STADA 5 i 10 mg tablete. Za sve navedene lijekove nemamo informaciju o točnoj dostupnosti.

Lijek stigao na carinu

Nositelj odobrenja Novartis Hrvatska d.o.o. upravo nas je izvijestio da kontinuirano opskrbljuje tržište lijekom Certican (proteklih godina nije službeno prijavljen povremeni poremećaj opskrbe ili nestašica). Od Novartisa su veleprodaje (Medika, Oktal Pharma) otkupile novu pošiljku lijeka (250 pakiranja lijeka Certican 0,5 mg i 100 pakiranja lijeka Certican 0,25 mg), koji će za potrebe bolnica i ljekarni biti dostupan za naručivanje od veleprodaja početkom ovog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medika, kao i Oktal Pharma u ovom trenutku nemaju lijeka na svojim skladištima, ali je potvrđeno da je lijek stigao na carinu. Prema navodima veleprodaja, povremeno dolazi do kratkih prekida opskrbe jer nisu uvijek u cijelosti dostupne količine lijeka Certican koje se naruče, već neke manje količine", poručio je ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo