predsjednik hlk: / 'U povijesti Hrvatske liječničke komore se nije dogodilo da se nekom trajno oduzme liječnička licenca'

Ministar zdravstva ne odustaje od pokretanja disciplinskih postupaka i oduzimanja licenci kolegama liječnicima i političarima

22.8.2018.
18:53
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i danas po svom. "Ako sam rekao da ću tužiti, to ću i napraviti", kazao je Kujundžić. Ali u Mostu straha nema. "Što se tiče njegovih prijetnji da ćemo izgubiti licencu pa ajmo reć da se tresem. Bijednik, jadnik jadni! Ja sam u dilemi jel on zna na kojem se mjestu nalazi i koji bi po prioritetima trebao biti njegov posao", kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov.

"Slobodno očekujem da me tuži i isto tako očekujem da ukoliko je ovo prava zemlja da će te tužbe biti odbačene", kazala je saborska zastupnica Ines Strenja Linić. A na prijavama i tužbama, otkriva ministar Kujundžić, već rade službe u Mnistarstvu zdravstva. Jovanoviću, Petrovu i Strenji Linić zamjera što su na njega i sustav zdravstva dizali hajku.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su ugrozili hrvatske građane, unijeli su strah i nemir među građane i turiste u Hrvatskoj da sustav ne funkcionira", kazao je Kujundžić. Oporba je pak sigurna da sustav ne funkcionira pa oko pokretanja opoziva ministra Kujundžića već održavaju sastanke. 

"Čuo sam se s gospodinom Bernardićem, gospodinom Beljakom, također kontaktiran je koliko znam i gospodin Sinčić. Svi oni su načelno podržali prijedlog opoziva i smatraju da je sadašnje stanje u zdravstvenom sustavu - neodrživo", kazao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to je, kažu, odgovoran ministar zdravstva, a za njegovu smjenu imaju 52 razloga. "Dakle, u demokraciji je normalno tražiti i ostavke pa ćemo vidjeti kako će to biti", kazao je Kujundžić. Željko Jovanović liječničkoj komori već je prijavio Kujundžića, zbog vrijeđanja. No ministru to nije prva prijava.

Pred časnim sudom sjedio je i prošle godine zbog izjave da pedeset posto hrvatskih liječnika ne zaradi svoju plaću jer niti znaju niti žele raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se nisam ispričao samo danas, ja sam se i ranije ispričao kolegama koje su se osjetili povrijeđeni za riječi koje samn izrekao u Splitu,  paušalno izrečene riječi", kazao je Kujundžić. Pa je nakon isprike, postupak ipak obustavljen. 

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić kazao je kako komora do danas nije zaprimila  zahtjev od ministra ili Ministarstva zdarvastva za pokretanje disciplinskih postupaka. Objašnjava kako se vrlo rijetko događalo da ministar zdravstva po službenoj dužnosti pokreće disciplinske postupke i traži sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo zdravstvo je u nekoliko navrata podnijelo prijave prema časnom sudu u zadnjih 10-15 godina", kazao je Luetić. Tvrdi kako Povjerenstvo za medicinsku etiku i časni sud donijeti svoje odluke provodi predpostupak, utvrđuje opravdanost upućivanja predmeta prema časnom sudu te da ta uboičajena procedura traje nekoliko mjeseci. Luetić je uputio i apel svojim kolegama koje obavljaju najviše državne dužnosti.

"Apelirao bi na kolege koji obnašaju državne i javne dužnosti da se u međusobnom ophođenju suzdrže neprimjerenih izjava i na umu imaju kodesk medicinske metike i deontologije koji nalaže častan odnos prema kolegama i čuvanje ugleda liječništva", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luetić tvrdi kako se u povijesti Hrvatske liječničke komore nije dogodilo da se nekom zaista trajno oduzme liječnička licenca, no da je bilo nekoliko slučajeva u kojem se licenca oduzimala privremeno i uvjetno. "Imali smo slučajeva oduzimanja licence na jedan rok, uvjetnih i bezuvjetnih mjera oduzimanja licenca, ali dosad nije zabilježen slučaj trajnog oduzimanja licence", kazao je.  

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo