Lokalna groznica / U potragu za zlatom u Topuskom uključili su se i policija i Ministarstvo kulture

Svaki ovakav pronalazak građani su dužni prijaviti nadležnim institucijama

17.5.2020.
22:07
VOYO logo

Prava groznica zahvatila je Topusko iz kojeg dolazi nesvakidašnja priča o potrazi za zlatom. Djelatnik komunalog poduzeća navodno je prilikom radova pronašao zlatnike.

Prema informacijama koje su se brzinom munje proširile mjestom pronađeno blago završilo je u zlatarni, pa su se u potragu uključili policija i Ministarstvo kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi na ovoj stazi za jednog radnika komunalca bili su zlata vrijedi. U mjestu koje ima oko tri tisuće stanovnika svi pričaju da je pronašao prave pravcate zlatnike.

"Ono što je mogu reći da su se na ovom prostoru odvijali radovi na uređenju mjesta. I onda je pukla priča da je jedan djelatnik pronašao zlato pa je krenula lokalna groznica gdje su mještani grabljali i pokušavali naći", izjavio je Ivica Kuzmić, načelnik Općine Topusko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tu priču svi su povjerovali i bacili se na posao, ali lovci na zlato, odnosno mještani Topuskog više nisu ništa pronašli.

"Toliko se priča i šuška o tome da vjerujem. Vjerujem u tu priču", rekao je Ivica iz Topuskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam prošla cijeli krug da idem prema rudniku to vidjeti, iako inače nemam taj običaj", kazala je Vikica iz Topuskog.

Od načelnike Općine doznajemo da je zapravo zemlja u kojoj je navodno pronađeno zlato ovdje dovezena s druge lokacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta zemlja dovezena je s lokacije otkud se inače eksplatira takva zemlja. Tu je bio nekoć rudnik i talionica tako da je moguće da je neka ostavština", poručio je Kuzmić.

Da je riječ o ostavštini koja je negdje bila zakopana, skrivena zbog neke više sile i naposljetku zaboravljena sumnjaju i u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture. Demantiraju da je riječ o zlatnicima iz rimskog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi zasigurno znamo s obzirom da je vijest došla iz više izvora da se sigurno radi o zlatnicima, pretpostavljamo da se radi o zlatnicima iz 18. stoljeća", izjavila je Ivana Miletić, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Ali zlatu se izgubio svaki trag pa se u potragu za njim i detaljima ove neobične priče uključila i policija. Mještani kažu zlato je prodano u zlatarni i to za 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U cilju detektiranja svih osoba koji su bili u doticaju sa zlatom provode se izviidi u suradnji s ministarstvom nakon čega će se utvrditi jeli postoji krivično djelo osoba koje se dovode u doticaj sa zlatnicima", kazala je Maja Blažević, glasnogovornica PU sisačko-moslovačke.

Svaki ovakav pronalazak građani su dužni prijaviti nadležnim institucijama, dakle komunalac ga nije smio prodati. Ukoliko je blago pronađeno mjesto mu je bilo u muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam čula da su prodali, ako je to tako to je baš tužno da se kulturna baština prerodaje", rekla je Draženka iz Topuskog.

Da je radio po zakonu i to prijavio nadležnim instistucijama dobio bi deset posto procijenjene vrijednosti. Konzervatori kažu dobio bi puno više od 10.000 kuna, a to znači da se komunalac gadno zeznuo. Čeka se policija da otkrije što je istina u ovoj ludoj priči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo