'BAŠ KAKO SMO ZAMISLILI' / Ministar Banožić najavio da je sutra povijesni dan za hrvatsku vojsku: 'Sve ide prema našim planovima'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

1.10.2023.
14:17
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

U Francuskoj bazi ratnog zrakoplovstva u ponedjeljak će biti obavljena primopredaja Hrvatskoj prvog višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale, najavio je u nedjelju ministar obrane Mario Banožić, dodajući da će prvih šest Rafalea doći u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024.

"Sutra ćemo imati povijesni dan... pravno preuzimanje prvog Rafalea koji će u konačnici biti ovdje u Hrvatskoj, zajedno s ostalih 5, dakle prvih šest komada, početkom drugog kvartala 2024.", rekao je Banožić u Mariji Bistrici na hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je novi hrvvatski borbeni avion Rafale. Na repu mu kvadratić i grb

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve ide prema našim planovima, projekt se odvija kako smo zamislili, infrastruktura se razvija, a paralelno s tim obučavali smo pilote, tehničare, pripremali se zajedno s francuskim partnerima na transferu znanja i opreme. U konačnici sutra postajemo vlasnici prvog Rafalea", dodao je Banožić.

Hrvatska i Francuska potpisale su krajem 2021. Ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će se odvijati prema ugovorima

Na pitanje kada će doći ostali avioni, ministar je kazao da će se sve odvijati "prema ugovorima".

Govoreći o pilotima koji će letjeti na Rafaleima, rekao je da se radi o pilotima koji su prošli obuku na tim zrakoplovima, ali i pilotima "koji su dugo u struci, koji znaju šta znači ratno zrakoplovstvo u punom smislu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEĆE PROBIJATI ZVUČNI ZID, ALI... /

Očekuje se pojačana buka: Zagreb će nadlijetati francuski Rafalei, a presrest će ih hrvatsko zrakoplovstvo

Image
NEĆE PROBIJATI ZVUČNI ZID, ALI... /

Očekuje se pojačana buka: Zagreb će nadlijetati francuski Rafalei, a presrest će ih hrvatsko zrakoplovstvo

Svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan bit će nazočan ministar  Banožić uz izaslanstvo hrvatske vlade i Hrvatske vojske.

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pojasnio je u priopćenju MORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo