Htjeli pokrenuti proizvodnju / Birokratska posla: U podrumu propada 100.000 kn vrijedna oprema za proizvodnju kanabisa

Oprema vrijedne oko 100.000 kuna više od godinu dana propada u skladištu Agronomskog fakulteta

21.3.2019.
7:10
VOYO logo

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu htjeli bi pokrenuti laboratorij za uzgoj i znanstvena istraživanja kanabisa. Za to sad čak imaju i opremu.

I to opremu koja je oduzeta u jednoj policijskoj akciji, a Fakultetu ju je doniralo Ministarstvo državne imovine. Međutim, već godinu dana od Ministarstva zdravstva Agronomski fakultet ne može dobiti dopuštenje za takva istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprema vrijedne oko 100.000 kuna više od godinu dana propada u skladištu Agronomskog fakulteta, koji je njome planirao opremiti laboratorij za znanstvena istraživanja i uzgoj kanabisa. 

''Mi bismo ovdje napravili laboratorijski uzgoj kanabisa i nakon toga bismo istraživali kvalitetu, količinu bioaktivnih tvari i na kraju bismo radili i ulje'', objasnio je Marko Vinceković, predstojnik Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svega toga još se nije dogodilo ništa. Već godinu dana čekaju dopuštenje  Ministarstva zdravstva, a resorni ministar Milan Kujundžić kaže: ''Kanabis u medicinske svrhe je nešto što se koristi i što će se koristiti, a uzgajanje je nešto što će se morati riješiti zakonom poglavito sa sigurnosnog aspekta''.

Prema Zakonu o suzbijanju zloporabe droga, za uzgoj takve biljke u znanstvene svrhe osim dopuštenja, potrebno je da Ministarstvo znanosti u suglasnosti s Ministarstvom zdravstva propiše uvjete za tu djelatnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To će biti u proceduri i uradit će se prema zakonu. Radi se o uputama koje treba izraditi to nam je prvi takav upit pa ćemo i napraviti'', poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Sporošću sustava na Fakultetu su razočarani i profesori i studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U svijetu se više rade takva istraživanja, a u Hrvatskoj je zbog politike i naše legislative to spriječeno. Bilo bi dobro da dobijemo dopuštenje i da se malo više radi s tom biljkom'', kaže Luka Han, student Agronomskog fakulteta.

''Kanabis ima dobar utjecaj na ljudsko zdravlje i na mnoge autoimune bolest i mislim da bi bila šteta to ne iskoristiti'', zaključuje Vinceković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada će to biti moguće, ostaje na mjerodavnim ministarstvima. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo