U pet godina razred palo čak 1.153 prvašića!

Od 2005. do 2010. godine, u pet školskih godina, prvi razred osnovne škole u Hrvatskoj je ponavljalo čak 1.153 djece.

6.6.2011.
16:27
VOYO logo

"U naša tri razredna odjeljenja prvih razreda ukupno ih svake godine padne pet ili šest, nekad više nekad manje, ali u svakoj generaciji imamo one koji ne završe prvi razred. Riječ je uglavnom o djeci koja nastavu ne pohađaju redovito, odnosno koja se u školi pojave samo nekoliko puta", objasnila je ravnateljica Osnovne škole Pribislavec Sandra Herman, gdje školu pohađa i mnogo Roma.

"U nekim ruralnim sredinama djeca nisu uključena u program predškolskog odgoja, dok je u gradskim sredinama to nezamislivo. Dolaze nam djeca različitog predznanja i mogućnosti, a djeca druge nacionalnosti dođu bez znanja hrvatskog jezika. Naravno da takvo dijete ne može pratiti nastavu i napredovati", kazala je ravnateljica Herman za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca koja ne dolaze na nastavu ne uspiju se integrirati s ostalima, pa se u takvim slučajevima uspostavlja suradnja s Centrom za socijalnu skrb i stručnjacima koji utvrđuju radi li se o zapuštenom djetetu ili onom s poteškoćama u razvoju. Ako se radi o djetetu koje nije u stanju svladati predviđeno gradivo, organiziraju se dopunska nastava i intenzivniji rad.

'To je nepedagoški'

No, učitelji i stručnjaci iz gradova zapanjeni su ovim statistikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U teoriji je moguće da razred padne i prvašić, ali u praksi se to ne bi smjelo događati jer je – nepedagoški. Nemoguće je da dijete koje je prošlo stručnu komisiju za upis u školu nije u stanju svladati gradivo prvog razreda. Ako ima poteškoća, treba mu pomoći, a ne ga srušiti i ostaviti kolegici isti problem", komentirala je Ksenija Adamović iz OŠ Dugave.

S njom se slaže i psihologinja prof. dr. Mirjana Nazor. "Čak ako je dijete i zaslužilo negativnu ocjenu na početku školovanja, treba spustiti kriterije i pričekati drugi razred da bi se vidjelo radi li se o trenutačnim problemima i prilagodbi školi ili o poteškoćama koje treba rješavati stručnom pomoći", kazala je prof. Nazor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjenama, ove godine će se u prve razrede upisati oko 40.500 djece ili tisuću i pol više nego prošle. Ipak, to je daleko manje nego 2005. godine, kada je u školske klupe prvi put sjelo 46.552 učenika.

Vezani članci:

arti-201105171033006 arti-201104280412006 arti-201103220682006 arti-201101240900006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo