SAMO NEKA VOZILA NA UDARU /

U europskom gradu drastično poskupio parking u centru: Kad vidite ovu cijenu, Zagreb će vam biti mala beba

Image
Foto: Profimedia

Od uredbe su, primjerice, izuzeti stanovnici glavnog grada, obrtnici i invalidi

1.10.2024.
17:08
Profimedia
VOYO logo

Početak listopada donio je i nova pravila za one koji posjete Pariz.  Morat će plaćati drastično više cijene parkiranja teških automobila. Sat parkiranja u centru grada tako košta 18 eura za teške terence i druga teška vozila, dok šest sati parkiranja košta čak 225 eura. Izvan centra grada cijene su nešto niže. Od uredbe su, primjerice, izuzeti stanovnici glavnog grada, obrtnici i invalidi.

U javnoj anketi početkom veljače, u kojoj je sudjelovalo nešto manje od šest posto birača, 54,5 posto bilo je za poskupljenje parkinga. Tarifa se primjenjuje na modele s unutarnjim izgaranjem i hibridne modele težine 1,6 tona ili više i električne modele težine dvije tone ili više. Uredba se ne odnosi na privatne parkirne garaže. Gradske vlasti tvrde kako teška vozila povećavaju zagađenje, zauzimaju puno javnog prostora i ugrožavaju sigurnost na cestama, javlja Fenix Magazin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRSTARE ZADROM /

Niste platili parking? Ove 'pile' skeniraju svako vozilo koje nema plaćen parking

Image
KRSTARE ZADROM /

Niste platili parking? Ove 'pile' skeniraju svako vozilo koje nema plaćen parking

Praćenje nove uredbe je relativno jednostavno. Plaćeno parkiranje u Parizu se već neko vrijeme prati pomoću video kombija koji snimaju registarske oznake parkiranih automobila. Svatko tko parkira mora prvo unijeti registarsku tablicu na parking automat. Automatska usporedba registarskih oznaka daje gradu pristup podacima o vlasniku i vozilu te stoga zna u koju težinsku kategoriju spadaju parkirani automobili.

Od početka listopada na gradskoj magistrali, prometnoj “Périphérique”, ograničenje brzine smanjit će se sa 70 na 50. Između ostalog, to bi trebalo značiti manje buke za brojne stanovnike koji žive uz cestu. Međutim, prosječna brzina na obilaznici u špici znatno je ispod 50 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Okupljanja vozača jurilica: Policija zaprima nove dojave, ali jedino što mogu je - kazniti ih za nepropisno parkiranje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo