Parlamentarna statistika / Žestoko je u ovom sazivu Sabora, 1444 stegovne mjere. Koliko je koja stranka kažnjavana, koga se izbacivalo...

Predsjednik sabora često je posezao za stegovnim mjerama, ukupno 434 puta tijekom jeseni, a od početka ovog saziva, dakle u godinu i pol, 1444 puta

26.12.2021.
20:20
VOYO logo

U ovoj godini saborski su zastupnici dobili najviše sankcija dosad. Koliko su pritom radili, a tko su neslavni rekorderi, prezentirao je Adrian De Vrgna:

Zanimljivo, iako ih građani redovito ocjenjuju dvojkom, saborski zastupnici kao da za to ne mare. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor je u jesenskom zasjedanju održao dvije sjednice. Trajale su 43 dana, a doneseno je 47 zakona. Među njima i proračun za iduću godinu. Tijekom rasprava, zastupnici su se za riječ javili više od 5000 puta.

Predsjednik sabora često je posezao za stegovnim mjerama, ukupno 434 puta tijekom jeseni, a od početka ovog saziva, dakle u godinu i pol, 1444 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednjače zastupnici Mosta. Oni su dobili gotovo četvrtinu stegovnih mjera, 332. HDZ-ovcima je izrečeno 326 mjera, nezavisni zastupnici kažnjeni su 224 puta. SDP-ovi 187, a Hrvatski suverenisti u 72 navrata.

Mostovci su najčešće bili udaljeni sa sjednice, od ukupno 14, oni su sedam puta morali napustiti sabornicu, dok je HDZ vodeći po opomenama, inače najblažoj mjeri koja im je izrečena 310 puta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo po jednu opomenu, u proteklih godinu i pol dobili su zastupnici Zlatko Hasanbegović, Dario Zurovec, Dario HrebakSilvano Hrelja, a tu je i troje IDS-ovaca Emil Daus, Marin Lerotić i Katarina Nemet.

Burne rasprave očekuju se i nakon 19. siječnja, kada se zastupnici vraćaju u saborske klupe, nakon zimske stanke, koja traje dulje od mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo