Nikako da ažuriraju / U ovoj zemlji možeš biti mrtav, ali ćeš i dalje biti dužan: pokojnom djedu stižu ovrhe za barku koju je prodao prije 13 godina

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iz Ministarstva kažu da su s ciljem ažuriranja podataka u elektroničkim upisnicima poduzeli niz mjera

17.1.2018.
21:46
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

"Djed je brodicu prodao 2005. godine, umro prije četiri, a račune imam za 2015., 2016. i 2017. godinu. Za 2014. godinu nemam, ne znam je li dolazilo jer nismo živjeli na ovoj adresi. Rekli su nam da možda brodica ili vez nisu odjavljeni s njegova imena u sustavu, i da pošaljemo izvod iz matice umrlih, smrtni list ili kopiju ostavinske i da račune ignoriramo. To je bilo prije tri godine. Poslušali smo ih. I sad su nam poslali opomenu pred ovrhu. Opet na njegovo ime", priča Lea za Slobodnu Dalmaciju o novom slučaju bizarnih opomena pred ovrhu koje su stizale - njenom pokojnom djedu.

Naime, Dinko Staničić iz Baške vode, Lein djed, preminuo je prije četiri godine. Barku je prodao prije trinaest godina, ali kuverte s logom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poštar uredno dostavlja njegovoj unuci. A ni pomorca, ni barke, ni veza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lea ih ne plaća već ih slaže u "škafetin" po godinama i datumima jer tako joj je savjetovao, kaže, onaj tko je prije tri godine podigao slušalicu telefona za upite građana, naznačenog na poleđini prve pristigle uplatnice.

Kroz dopis glasnogovornice Ane Matijašević provukao se zanimljiv podatak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosječno svake godine ispostave se računi za oko 115.000 brodica i jahti, od čega se 75 posto uredno i na vrijeme plati. Za sve one koji to nisu napravili, krajem prošle godine poslane su opomene uz naznaku mogućeg pokretanja ovršnog postupka", piše u odgovoru nakon što je Lea neprestano zvala broj s uplatnice. Veza je često, kaže, zauzeta, a kad se konačno netko javio, kazali su joj da se ne brine jer nije jedina koja zbog toga zove. 

Iz Ministarstva kažu da su s ciljem ažuriranja podataka u elektroničkim upisnicima poduzeli niz mjera. Izdvajaju da je prije dvije godine objavljen javni poziv kojim se vlasnike plovila poziva da dostave OIB i prijave promjene prebivališta. Čudno da to nije upalilo. Napravili su, kažu, i rubrike na internetskoj stranici gdje se građanima sugerira što napraviti kako bi se riješili najčešći problemi s obračunima naknada, uveli su i javni pretraživač plovila, doznaje Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo