ZGRADA STARA 150 GODINA / U osnovnoj školi komad žbuke pao sa stropa i ozlijedio djevojčicu: 'Svi smo otrčali van i počeli plakati'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Učenici su zaklon potražili pod klupama i na hodnicima, a jedna djevojčica je lakše ozlijeđena

25.5.2022.
20:00
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Rješavanje matematičkih zadataka prekinuo je prasak. Sa stropa učionice otkinuo se komad žbuke i izazvao kaos.

"Na klupu većina, al na mene je pao samo komad. Svi smo se jako prepali i brzo otrčali van i svi smo počeli jako plakati", kaže učenica Osnovne škole Gelsi iz Rijeke, Chiara Prizmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio trećaša skrio se pod klupe jer su mislili da je potres. Chiara je prošla s hematomom na glavi i ogrebotinom ramena. Njezina majka kaže da ju je poziv iz škole šokirao, a o svemu je javno progovorila iz jednog razloga.

Image
'PAZI, ŽBUKA!' /

Na zagrebačkim fasadama i dalje stoje upozorenja da pada žbuka. Potraga istražuje tko odgovara kad nastrada prolaznik

Image
'PAZI, ŽBUKA!' /

Na zagrebačkim fasadama i dalje stoje upozorenja da pada žbuka. Potraga istražuje tko odgovara kad nastrada prolaznik

"Da se promijeni na dobrobit naše djece, znači samo radi sigurnosti, ništa drugo. Sva sreća s njom je sve u redu", tvrdi majka ozlijeđene učenice, Tina Prizmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školska zgrada stara 150 godina prije četiri je godine energetski obnavljana i zamijenjena su sva rasvjetna tijela. Ljetos su ličili hodnike, stubište i sve stropove. Nikakve pukotine nisu uočene i ništa, tvrdi ravnateljica - nije ukazivalo na ovu opasnost.

"Zgrada je na jednoj od sada glavnih prometnica grada, Vukovarska ulica spaja zapad grada s centrom i tu je dosta prometno od autobusa, kamiona i automobila, a ne smijemo zaboraviti da 200 metara zračne linije se kopa tunel na Škurinjama i to zasigurno vodi do nekakvog trenja", objašnjava Gloria Tijan, ravnateljica osnovne škole Gelsi u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da su te vibracije bile okidač, ali sutra stiže statičar koji će pregledati školu. Iz Grada koji je osnivač škole, stigli su stručnjaci koji su sastrugali potencijalno opasne dijelove stropa. Učenici tu ne ulaze, a do kraja školske godine nastavu će slušati u knjižnici.

"Mislim da je to radi njih sigurno bolje, ako ništa drugo da ih ne podsjeća jer je rekla ravnateljica to je pao komad od 70 centimetara, oni su sad razmakli puno više toga pa kaže sama po sebi ružno izgleda", kaže Prizmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na toj strani zgrade uz glavnu cestu već je bilo sličnih problema. U tri desetljeća četiri puta.

"Posljednji pad stropa je bio u uredu ravnatelja prije sedam godina, znači isto ničim izazvano, nikakvom pukotinom, mi nemamo strop, pravi strop nego imamo to pruće, kako se nekad radilo", tvrdi Tijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je hitno spuštanje stropa, knauf pločama.

"Za sada u ovoj učionici će se spuštati, a onda u dogovoru sa školom pristupit će se drugim učionicama", objašnjava ravnatelj Direkcije za gradnju i održavanje objekata Grada Rijeke, Marin Čaušević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra je detaljan pregled škole, a uoči li se i najmanja opasnost, Grad i škola uvjeravaju kako će poduzeti sve mjere za sigurnost učenika.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo