RTL PROVJERIO JE LI IM USPJELO / U Orahovici održana vježba službi koje izlaze na teren: Evo kako izgleda potraga za avionom i spašavanje putnika

Cilj je bio provjeriti usklađenost svih službi koje izlaze na teren - vojske, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja

15.10.2022.
21:45
VOYO logo

Prije 5 mjeseci u okolici Slunja sve su službe izašle na teren zbog nestanka aviona Cessna koji je iz Splita poletio za njemačku. U ovoj tragediji poginule su 4 osobe. U vježbi u Orahovici, simulirala se situacija u kojoj je nestao avion s desetero putnika.

"Scenarij je sljedeći - polijetanje zrakoplova prema zračnoj luci Osijek i u jednom trenutku pilot javlja kako je došlo do turbulencija, tehničkog kvara. Javlja kontroli leta i u tom trenutku se gubi veza s radara", kaže voditelj vježbe Roko Baotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj vježbe je utvrditi koliko je dobra komunikacija na lokalnoj i regionalnoj razini. Tu su policija, vatrogasci, HGSS, vojska, kontrola zračne plovidbe, Crveni križ i mnogi drugi.

Image
NESLUŽBENO /

RTL doznaje: U Cesnni kojoj se gubi svaki trag pilot je bio Švicarac, a putnici dvoje Nijemaca i Hrvat

Image
NESLUŽBENO /

RTL doznaje: U Cesnni kojoj se gubi svaki trag pilot je bio Švicarac, a putnici dvoje Nijemaca i Hrvat

"Mi kao crveni križ aktivni smo u psihosocijalnoj pomoći i u službi traženja s tim da osim samog mjesta pada zrakoplova koje je glavno područje krizne situacije, djelujemo i na području aerodroma gdje dolazi rodbina gdje moramo pomoći i tim ljudima", objašnjava Ivan Usmiani iz službe za djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesreća se dogodila na području koje zahvaća tri županije - Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku.

"Drago mi je da smo danas svi skupa ovdje na ovoj vježbi simulacije pada zrakoplova. Nažalost to su situacije koje su životne, koje se mogu dogoditi i ovo danas što vidimo ovdje je dokaz koliko su operativne snage spremne", poručuje načelnik stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske, Mato Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitna stavka u cijeloj priči je i informiranje javnosti zbog čega se na ovoj vježbi posebna pozornost dala i komunikaciji s medijima kako se ne bi dogodila situacija da svaka služba izlazi s različitim informacijama i dolazi do dodatnog zbunjivanja građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo