KBC ZAGREB /

Velik uspjeh naših liječnika: U dva tjedna napravili 14 transplantacija, svi pacijenti su dobro

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U Hrvatskoj je prošle godine napravljeno 48 transplantacija srca, što je 12 transplantacija na milijun stanovnika, a u Njemačkoj će se napraviti 3,5

10.9.2024.
15:56
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Liječnici KBC-a Zagreb u 14 dana napravili su 14 transplantacija od kojih su tri bile multiorganske - kod jednog pacijenta napravili su paralelnu transplantaciju srca i jetre, kod drugog jetre i bubrega, a trećeg srca i bubrega te je takva transplantacija po prvi put napravljena u Hrvatskoj.

"Transplantacija srca i bubrega je prvi put učinjena u Hrvatskoj što nas veseli i ponosni smo na naše transplantacijske timove jer je za ovakav opsežan program u dva tjedna trebao izrazito visoki stupanj organizacije, požrtvovnosti, entuzijazma svih koji sudjeluju u programu transplantacije solidnih organa", rekao je u utorak ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je dio djelatnika prekinuo svoj godišnji odmor kako bi se vratio i sudjelovao u transplantaciji.

Ćorušić je dodao kako se rijetko koja bolnica može pohvaliti da je u tako kratkom vremenu napravila tri multiorganske transplantacije, pogotovo jer su se u isto vrijeme radile i monoorganske transplantacije, što je zahtijevalo dodatnu kooperativnost transplantacijskih timova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Transplantacijski timovi KBC-a Zagreb napravili su značajan uspjeh kako na razini Hrvatske, tako i šire u okviru Eurotransplanta koji nas na neki način i prati. Svi ovi pacijenti koji su transplantirani su bili na listi Eurotransplanta", istaknuo je.

Image
OPSADNO STANJE /

Kraj drame ispred KBC-a Zagreb! Policija uhitila muškarca, nije imao pravi pištolj

Image
OPSADNO STANJE /

Kraj drame ispred KBC-a Zagreb! Policija uhitila muškarca, nije imao pravi pištolj

Svi su pacijenti dobro, oporavljaju se

Svi pacijenti su dobro, stabilno te se dobro oporavljaju.

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila i voditelj transplantacijskog tima za srce Davor Miličić rekao je kako su se za prvu transplantaciju srca i bubrega u Hrvatskoj pripremali u više navrata, a sada su se konačno poklopile sve povoljne okolnosti - prikladan bolesnik, indikacije te donor.

Kao drugi uspjeh naveo je simultanu transplantaciju srca i jetre koja nije prva u KBC-u, ali je ekstremno složen pothvat koji je i ovoga puta uspio. Riječ je o bolesniku koji je bolovao od nasljedne bolesti koja kroz proizvodnju patološkog amiloida u jetri uništava strukturu i funkciju srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz transplantaciju i srca i jetre njegova je bolest zaustavljena.

Od 20 transplantacija srca i jetre, u KBC Zagreb - dvije

Predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Hrvoje Gašparović istaknuo je uspješnost hrvatskog transplantacijskog programa na svjetskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je u Hrvatskoj prošle godine napravljeno 48 transplantacija srca, što je 12 transplantacija na milijun stanovnika, a u Njemačkoj će se napraviti 3,5. Do 2022. godine u Europi je napravljeno samo 20 transplantacija srca i jetre, a KBC Zagreb sada ima dvije.

Pojasnio je kako je srce organ koji ima najuži vremenski okvir unutar kojeg je potrebno napraviti transplantaciju - oko četiri do četiri i pol sata.

"To uključuje vrijeme od trenutka kada se donorsko srce uzima pa do trenutka kada se ponovno pokrene, a vrlo često se na sam transport gubi više od dva sata pa zato KBC koristi sva prijevozna sredstva koja su im na raspolaganju - helikoptere, avione, kombije, ali i trkaće automobile", istaknuo je Gašparović.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo