veliki uspjeh! / U KBC-u Split liječnici po prvi put izvadili zloćudni tumor, operacija je trajala osam sati

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Operacija je trajala više od osam sati, a pacijentica je dobro i jutro iza operacije već sjedi na krevetu

22.10.2022.
9:40
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

 ​U KBC Split u četvrtak je po prvi put izvedena kompleksna operacija vađenja zloćudnog tumora iz srca mlađe pacijentice iz Varaždina koja se dobro oporavlja, a operaciju je izveo dr. Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a sa svojim timom.

​Kako je Hini rekao dr. Petričević, riječ je o '"kompleksnoj proceduri kirurškog odstranjenja, ekstirpaciji zloćudnog tumora srca". Radilo se o angiosarkomu, koji je vrlo rijedak tumor srca teko da su zapravo iskustva operacijskih centara u liječenju tog zloćudnog tumora minimalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija je trajala više od osam sati, a pacijentica je dobro i jutro iza operacije već sjedi na krevetu, dodao je.

​Objašnjava kako je tu primijenjen koncept 'fast tracking', odnosno koncept 'brzog oporavka', što je uvela prof. Višnja Ivančan koja je nedavno došla raditi u splitski KBC Split na njegov poziv, nakon vi​š​e od 20 godina obavljanja dužnosti ​š​efi​c​e ​K​ardiokirur​š​ke anestezije KBC-a Rebro u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 'fast trackingu' se uz posebnu kombinaciju anestezioloških lijekova kardiokirurškim bolesnicima omogućuje brzo buđenje i oporavak. Tako se pacijentica iz Varaždina probudila iz inducirane kome već tri sata nakon dolaska iz operacijske sale.

"Postoji vrlo mali broj centara koji su izvodili tu vrstu operacijskog zahvata. Taj zloćudni tumor je toliko rijedak da su najveći svjetski centri, kao što su primjerice kardiokirurški centri u SAD-u, imali u 22 godine u bazi podataka svega 25 takvih bolesnika. Govorim o centrima koji rade više od tisuću, pa čak i više kardiokirurških operacija godišnje. Toliko rijedak zloćudni tumor srca predstavlja izazov, jer on nije samo tumorska masa u sklopu srca već on infiltrira i stijenku srca, što njegov operacijski tretman čini zahtjevnim i delikatnijim", objasnio je pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju splitskog KBC-a dr. Petričević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava da nažalost postoje dva dijela srca gdje se takav tumor najčešće javlja. Jedan je desna pretklijetka i desna klijetka, te lijeva pretklijetka s lijevom klijetkom koji su zbog pozicije srca teško dostupni za sam kirurški tretman. Ta zloćudna novotvorina ​je ​kod pacijentice Varaždina konkretno bila smještena u lijevoj pretklijetci, što je operacijsko liječenje činilo izuzetno fizički zahtjevnim, istaknuo je dr. Petričević.

Napominje kako se pacijentica prvotno obratila u zagrebački KBC Sestre milosrdnice, čije je stručno osoblje zatražilo pomoć od prvog čovjeka splitske Kardiokirurgije, koji je do sada obavio veliki broj kompliciranih operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo