U ISTRI SVE VIŠE PRIJEVARA: / Policija apelira na građane da budu na oprezu: 'Osobne podatke nemojte nikome davati!'

Image

U Istri posljednjih tjedana raste broj pokušaja prijevara, a na meti su uglavnom starije osobe.

15.2.2021.
9:17
VOYO logo

Posljednjih tjedana u Istri raste broj pokušaja prijevara, a policija posebno apelira na umirovljenike i članove njihovih obitelji da budu oprezni, piše RTL. Prevaranti se telefonski predstavljaju kao bankovni službenici, a glavna meta su im starije osobe. Traže brojeve kartice, mjesečna primanja, stanje računa te ostale osobne podatke radi prividnih provjera. Iz policije stoga savjetuju prime li građani poziv ili nenajavljeni posjet u kojem ih nepoznate osobe traže osobne podatke da to nikako ne čine, već da slučaj prijave policiji.

"Ignorirala bih ili bih se nasmijala, našalila ili tako nešto", rekla je umirovljenica iz Pule Nada Milić, a Zoran Miladinović također iz Pule rekao je da je prilikom poziva s nekog nepoznatog broja vrlo oprezan što bi savjetovao i svima drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[VIDEO] NEOBIČNA POJAVA U ISTRI: /

Pogledajte kako se podno Učke stvorila pješčana oluja

Image
[VIDEO] NEOBIČNA POJAVA U ISTRI: /

Pogledajte kako se podno Učke stvorila pješčana oluja

Prevaranti ne biraju sredstva

Prevaranti, nažalost, ne staju samo na telefonskim pozivima, već žrtve često pokušavaju navesti da iz banke ili bankomata podignu gotovinu, na što policija također moli građane za oprez. "I nakon toga bi pod izlikom nekakve provjere tih novčanica ili nešto slično nekako nagovorili osobu da im prepuste novac na neko kraće vrijeme", rekla je voditeljica Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović.

No, građani su i sami svjesni da bi trebali biti na oprezu, posebno starija populacija. "Zato što su stariji ljudi usamljeni i ranjiviji i možda u tom trenutku niti ne mogu razmisliti trezveno kako bi trebali", jasno je rekla Mira Puškarić iz Pule. "Treba biti jako oprezan u svemu tome, jer tih prijevara je danas sve više i više", dodao je Mustafa Hodžić iz Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjet policije

Zbog sve češćih mogućih prijevara, policija savjetuje građane da budu na oprezu. "Da nikome ne daju nikakve osobne podatke, nikakve bankovne podatke, posebice ne telefonski, isto tako da ne pokazuju nikome svoje dokumente i da ne šalju preslike tih dokumenata nepoznatim osobama", poručuje voditeljica Odjela prevencije PU istarske Rosić-Jakupović.

Također, iz policije naglašavaju kako banke nikada telefonski neće provjeravati nečije stanje računa niti vas tražiti da izvršite bilo kakve žurne transakcije, a svaki poziv u kojem se traži slično, potrebno je odmah prijaviti, apeliraju iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo