KOORDINIRANA AKCIJA / U istarskom akvatoriju traje potraga za dvojicom nestalih ribara, objavljeni detalji: 'Traga se i s talijanske strane, poletio i zrakoplov'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Traganju su se pridružili i ribari sa svojim brodicama, a o cijelom događaju informirana je i talijanska obalna straža

3.5.2023.
10:24
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Dvojica ribara iz Umaga nestala su u utorak poslijepodne u istarskom akvatoriju te je pokrenuta potraga koja je u večernjim satima zbog loše vidljivosti i pomorskih uvjeta obustavljena, a nastavljena je u srijedu ujutro.

Naime, prema informacijama iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nakon dojave o nestanku dvojice ribara hrvatskog državljanstva, pokrenuta je koordinirana akcija traganja, u akciji sudjeluju službenici pulske Lučke kapetanije, postaje pomorske i aerodromske policije Pula, Rijeka i Zadar, dok su jedinice Obalne straže stavljene u stanje pripravnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informirana talijanska obalna straža

Traganju su se pridružili i ribari sa svojim brodicama, a o cijelom događaju informirana je i talijanska obalna straža.

"Oni su u utorak oko 10.30 sati zadnji put viđeni. Vremenski uvjeti na moru jučer nisu bili baš idealni, puhala je jaka bura, a najvjerojatnije zbog velikih valova, velike posude s mrežama poremetile su balans plovila i samu ravnotežu ribarice. Ribari koji su ih jučer uočili zadnji put rekli su da je ribarica visjela u jednu stranu", izjavio je savudrijski ribar Danilo Latin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA POLICIJA UZVRATILA ISTOM MJEROM: /

Slovenskim ribarima poslane kazne zbog ilegalnih prelazaka granice

Image
HRVATSKA POLICIJA UZVRATILA ISTOM MJEROM: /

Slovenskim ribarima poslane kazne zbog ilegalnih prelazaka granice

Nema rezultata

Pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc izjavila je nešto kasnije novinarima da se za nestalim ribarima koji su jučer prijepodne isplovili iz Umaga još traga, zasad bez rezultata, a u potragu se uključio i manji zrakoplov.

"Jutros se potraga nastavila, akvatorij pretražuju plovila MUP-a, Lučke kapetanije i obalne straže, traga se i s talijanske strane, a u potragu je poletio i manji zrakoplov koji pretražuje područje iz zraka, no do sada nije uočena niti jedna brodica", rekla je Brenko Škerjanc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako je brodica prilično mala, ima oko sedam i pol metara, bijela je i zato je manje vidljiva.

"Sve su snage angažirane, brodovi su vani, svaki od njih ima svoje područje traganja dok Lučka kapetanija vodi operaciju. Akcija traje do sumraka, a nakon toga odlučit će se što i kako dalje, no nadam se da ćemo uskoro pronaći ribare", rekla je lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc i dodala kako je na moru puhala tramontana te kako bi brodica trebala završiti prema talijanskoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasilo se Ministarstvo mora, pomorstva i veza

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) od jučer koordinira međuresornim pomorskim traganjem za ribarima u istarskom akvatoriju, dok je sa talijanske strane Jadrana angažirano koordinirano traganje pomorskih i zračnih spasilačkih jedinica za hrvatskim građanima, u koordinaciji MRCC Roma.

Opsežna akcija traganja i spašavanja pokrenuta je slijedom dojave obitelji jednog od dvojice muškaraca, koji su jučer, 2. svibnja oko 3.30 sati isplovili u ribanje iz Umaga, u smjeru Poreča plastičnom brodicom bijele boje dužine pet do šest metara. Kako se nisu vratili u dogovoreno vrijeme te se naknadno nije uspjelo uspostaviti komunikaciju pozivima na mobilne uređaje, obitelj je dojavu o njihovu nestanku uputila prema MRCC Rijeka oko 16 sati nakon čega je pokrenuta akcija traganja i spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Površinsko pomorsko traganje za nestalima, nakon privremene obustave tijekom noći nastavljeno je danas, 3. svibnja odmah po razdanjivanju, a u koordiniranoj akciji sudjeluju spasilačke brodice i brodovi iz sastava lučkih kapetanija Pula i Rijeka, jedan brod Postaje pomorske i aerodromske policije Pula te jedno plovilo iz sastava Obalne straže RH, iz čijeg sastava je angažiran i zrakoplov tipa „Pilatus“, koji će se priključiti zračnome traganju.

Uzimajući u obzir smjerove morskih struja iz MRCC Rijeka upućena je obavijest o traganju za dva hrvatska državljanina prema MRCC Roma u Republici Italiji, odakle su o nestanku dvojice hrvatskih ribara obavijestili postaje talijanske Obalne straže u Veneciji i Trstu, čije pomorske i zračne jedinice od jutros sudjeluju u akciji traganja i spašavanja talijanskim dijelom akvatorija, u koordinaciji MRCC Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom jučerašnjeg površinskog traganja u akciji su sudjelovali službenici Lučke kapetanije Pula, postaje pomorske i aerodromske policije Pula i Zadar. Traganju su se pridružili i građani sa vlastitim brodicama, a koji su angažirani slijedom radijske obavijesti Obalne radio postaje ORP Rijeka-radio, putem koje su jučer u 18.00 sati odaslane SECURITE i PAN-PAN obavijesti, prema svim sudionicima u pomorskom prometu, u širem području traganja.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo