U inćunima iz Hrvatske pronašli opasne parazite

27.4.2011.
9:25
VOYO logo

Zamrznuti inćuni koji su u Italiju stigli iz Hrvatske zaraženi su parazitom Anisakis, no iz talijanskog Ministarstva zdravstva, kao ni iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i ribarstva, u utorak nisu mogli potvrditi koje su tvrtke u Italiju izvezle inćune.

Prije dva mjeseca riba zaražena istim parazitom otkrivena je i u nekim domaćim ribarnicama, piše Novi list. Riječ je o parazitu opasnom za čovjeka, a u Jadranskom moru izoliran je iz inćuna, srdele, papaline, skuše, tune i još nekih ribljih vrsta. Navodno ga se može naći u utrobi preko 90 posto riba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anisakis je opasan ukoliko se riba jede sirova ili nedovoljno termički obrađena, pa gurmani koji vole sushi ili talijanski carpaccio moraju biti posebno oprezni. Parazit kod čovjeka uzrokuje snažne bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje, a iz trbušne šupljine može doći do srca, pluća, jetara.

Zanimljivo, istovremeno kada je Italija upozorila na problem s ribom uvezenom iz Hrvatske, Slovenija je naložila da se iz tamošnjih trgovina povuče hrvatska tjestenina u obliku školjkica zbog previsoke nedeklarirane količine jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103300097006 arti-201006250367006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo