VRIJEME PRED NAMA / U Hrvatsku stiže 'ubojica ljeta': Otkrivamo tko je taj opaki tip i je li ljeto zaista gotovo

Već se mnogi pitaju i kakva nas jesen čeka i je li zaista ljetu kraj. Detalje zna RTL-ov meteorolog Nikola Vikić Topić

1.9.2019.
22:05
VOYO logo

Ubojicom ljeta u meteorološkom žargonu nazivamo prvu jaču promjenu vremena pred kraj ljeta, nakon koje se ono više ne vraća, nego kreću umjerenije temperature. A pred nama je upravo to - osjetno hladniji tjedan.

Na grafu temperature možemo vidjeti da će sutra još biti vruće, no onda u utorak već desetak stupnjeva manje, a osjet hladnoće dodatno će pojačavati i sjeverac. Nakon toga, će temperatura ponovno blago rasti, ali ne ide do tridesetica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru će manje zahladnjeti. Razlika između ponedjeljka i utorka je oko pet stupnjeva. No, zapuhat će i jaka bura pa će se činiti hladnije. Onda ide ponovno blago zatopljenje, ali ne doseže 30 stupnjeva, a za vikend stiže novo osvježenje.

A kakva nas jesen čeka, pitanje je koje već mnoge kopka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov meteo tim trudi se dati što precizniju dugoročnu prognozu za godišnje doba pred nama. Prije 2,5 mjeseca govorili smo o vrlo vrućem i sparnom ljetu, ali bez
izraženih ekstrema i dugotrajnih toplinskih valova. Upravo tako je i bilo, iznadprosječno toplo, a srušeno je svega nekoliko rekorda, samo u lipnju.

Isto tako, isticali smo da neće biti najtoplije ljeto, već između petog i osmog mjesta, a prema našim prvim, neslužbenim izračunima bilo je upravo peto najtoplije. Ispred njega su ljeta 2003., 2012., 2017. i 1950. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavili smo i da će kraj lipnja biti najtopliji dio ljeta što je u mnogim krajevima i bio dok smo za srpanj isticali malo kišovitije, a za kolovoz manje kišovito vrijeme od prosjeka što sad podaci i potvrđuju.

Što se tiče prognoze za jesen, dat ćemo uskoro i nju, čim analiziramo velik broj različitih prediktora i izračuna modela. No zasad možemo reći kako se čini da ćemo imati nešto češću kišu nego inače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav nas tjedan čeka?

Jesen će po ljetu 'udariti' jednom jakom, hladnom frontom, a s obzirom na to da je hladan zrak gušći i teži od toplog, on će se poput klina zabiti u vruć i vlažan zrak koji stoji nad nama, prisilit će ga na dizanje, pri čemu nastaju nevremena. 

Zato ćemo ovaj tjedan imati češću kišu i osjetno hladnije vrijeme. Samo će još u ponedjeljak biti vruće. A najviše sunca imat ćemo u srijedu i četvrtak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponedjeljak počinje počinje djelomice, čak i pretežno sunčano, ali uz malo više oblaka i višu temperaturu nego danas. 

Na moru će zapuhati slabo do umjereno jugo, a na kopnu sjeveroistočnjak. Najniža temperatura od 15 do 20, na obali od 23 do 26.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne sve oblačnije!

U središnjoj Hrvatskoj, Zagorju i Međimurju temperatura će sredinom dana biti oko 30 stupnjeva. Onda stižu pljuskovi s grmljavinom, u početku još lokalni, a onda navečer i u noći sve češći i jači. Tad će i temperatura biti u osjetnom padu, a sve pratiti i pojačan sjeverac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji, Baranji i Srijemu još jedno vruće i sparno poslijepodne, s temperaturom između 30 i 33. Bit će oblačnije nego u nedjelju, no samo lokalno uz pljuskove, vjerojatniji su oko Požege. Kasnije poslijepodne zapuhat će sjeverac i donijeti blago osvježenje, a glavnina kiše stiže u noći.

U Dalmaciji neugodno vruće i sparno, iako će temperatura biti malo niža nego u nedjelju, oko 31. Puhat će slabo do umjereno jugo i bit će više oblaka pa su već mogući lokalni pljuskovi, ponajprije u unutrašnjosti. Navečer i u noći, oni će biti češći i jači, a iza 23 sata zapuhat će bura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici poslijepodne naoblačenje, uz pljuskove, koji će, barem u početku, češći biti u gorju, a onda navečer sve češći i na obali. Iza 17 sati, zapuhat će bura koja će naglo jačati pa će navečer biti svježije. 

U utorak na kopnu pretežno oblačno i osjetno hladnije. Povremeno uz još kiše, osobito u prvom dijelu dana. U srijedu i četvrtak sunčanije i toplije, tad je moguć tek poneki pljusak, ponajprije u Lici i Gorskom kotaru, dok je za vikend pak izgledno novo pogoršanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu u utorak kiša i pljuskovi, ujutro je moguće i lokalno nevrijeme. Bura će se proširiti na cijelu obalu i ojačati. U srijedu i četvrtak sunčanije i toplije uz slabljenje bure. A za vikend novi pljuskovi.

I za kraj, još jednom podsjećamo na pogoršanje u ponedjeljak. Ono prvo stiže na zapad zemlje, i to poslijepodne i navečer, a u noći i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo