LIJEPA NAŠA SIGURNA / U Hrvatsku stiže moćno američko oružje: Ovih dana dolazi osam helikoptera Black Hawk te čak 22 oklopna vozila Bradley

Image
Foto: Profimedia

Osim samih vozila, u Slavonski Brod dolazi i dvadesetak radnika BAE Systemsa koji će sudjelovati u procesu modernizacije vozila. Radovi na modernizaciji prvih vozila trebali bi početi u siječnju sljedeće godine

1.12.2023.
10:58
Profimedia
VOYO logo

Dva velika projekta vojne nabave u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama u visokoj su fazi realizacije. Riječ o projektima Bradley i Black Hawk, piše u petak Jutarnji list.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, prva 22 vozila Bradley M2A2 ODS utovarena su na brod i plove prema Hrvatskoj. Njihov dolazak u riječku luku očekuje se prvih dana prosinca. Vozila će iz Rijeke biti prebačena u "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, gdje će biti podvrgnuta modernizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako saznaje dnevnik, u Slavonskom Brodu pripreme za prihvat vozila u završnoj su fazi. Uređuje se posebna linija za radove na vozilima, za što su predstavnici tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. nedavno potpisali ugovor o suradnji s američkom tvrtkom BAE Systems vrijedan 3,6 milijuna eura.

Najnoviji topovi i termovizija

Osim samih vozila, u Slavonski Brod dolazi i dvadesetak radnika BAE Systemsa koji će sudjelovati u procesu modernizacije vozila. Radovi na modernizaciji prvih vozila trebali bi početi u siječnju sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dostupnim informacijama, na početku će biti mjesečno odrađena modernizacija jednog vozila, a nakon nekog vremena mogla bi biti uspostavljena linija za modernizaciju dvaju vozila mjesečno. To bi bilo dovoljno da se ispune svi zacrtani rokovi kako bi Hrvatska vojska vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

U sklopu modernizacije vozila na njih će biti ugrađena najnovija verzija topa Bushmaster od 25 milimetara s također najnovijom verzijom termovizije, komunikacijska oprema nove generacije i dimne kutije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
A VALJDA ĆE BITI I HANGARA... /

Hrvatska vojska kani do 2027. izbaciti sovjetske helikoptere, nadaju se nabaviti osam moćnih Black Hawka

Image
A VALJDA ĆE BITI I HANGARA... /

Hrvatska vojska kani do 2027. izbaciti sovjetske helikoptere, nadaju se nabaviti osam moćnih Black Hawka

Hrvatski Bradleyi bit će naoružani i protuoklopnim raketama TOW 2 A i B, a u paketu je i streljivo za top, streljivo 7,62 mm i simulator za obuku. Očekuje se da bi prvi modernizirani Bradley iz pogona "Đuro Đaković" trebao izaći 1. srpnja 2024. godine.

Sugovornici Jutarnjeg lista otkrivaju da je ovaj posao velika šansa da se u Đuri Đakoviću u budućnosti formira regionalni centar za vozila Bradley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Zagreb: Predstavljeni helikopteri Black Hawk UH-60M 12.10.2018., Zagreb - U vojarni Pukovnik Marko Zivkovic na Plesu predstavljeni su visenamjenski helikopteri tipa Black Hawk UH-60 M koje je Republici Hrvatskoj darovala Vlada Sjedinjenih Americkih Drzava.

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

U završnoj fazi je i ugovor o kupnji još osam transportnih helikoptera UH-60M. Prošlog mjeseca u SAD-u održani su posljednji razgovori predstavnika američke vojske te stručnog tima Ministarstva obrane i Oružanih snaga na kojima su usklađeni svi tehnički detalji.

Prema tvrdnjama sugovornika, ukupna vrijednost ugovora trebala bi biti oko 270 milijuna dolara, a helikopteri bi se isporučivali u razdoblju od 2026. do 2030. godine, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Koje su mogućnosti, čemu služi i tko ga sve ima?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo