BOLESTI SVE VIŠE / U Hrvatskoj zabilježeno 1759 slučaja gripe: 'Pojačana je opterećenost hitnog prijema'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Osim toga, u blagdanskom razdoblju su na kirurgiji zaprimili četiri slučaja ozlijede pirotehničkim sredstvima, među kojima ima i ozbiljnih ozljeda. 'Jedno je dijete stradalo nakon što je kanalu našlo petardu, koja mu je eksplodirala u lice. Ima ozljedu oka zbog čega je upućeno na operaciju u KBC Sestre milosrdnice', kaže Barčut, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema

2.1.2023.
16:41
Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove sezone dosad zabilježeno 1759 slučajeva gripe, a u Klinici za dječje bolesti Zagreb u ponedjeljak se doznaje da su u porastu i druge respiratorne infekcije, zbog čega je pojačana opterećenost hitnog prijema.

Za ovu sezonu nabavljeno je 600 000 doza cjepiva protiv gripe, namijenjenih rizičnim skupinama stanovništva, a cjepivo je distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo i liječnicima obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počela je sezona respiratornih infekcija pa će se porast broja oboljelih od virusnih i bakterijskih infekcija vjerojatno nastaviti još neko vrijeme. To je i očekivano s obzirom na boravak u zatvorenom prostoru i veća okupljanja u blagdansko vrijeme, kaže epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina.

Image
svi su bolesni? /

Boom gripe u Hrvatskoj! HZJZ objavio - u tjedan dana preskočili smo granicu od tisuću zaraza

Image
svi su bolesni? /

Boom gripe u Hrvatskoj! HZJZ objavio - u tjedan dana preskočili smo granicu od tisuću zaraza

Na hitnom prijemu u zagrebačkoj Klinci za dječje bolesti zabilježen je veliki broj intervencija zbog respiratornih infekcija, uključujući covid, gripu, sincicijski virus i sl. "Navale pacijenata su i dalje, pritisak je jako velik, kao i u svim hitnim službama", rekao je Zoran Barčut, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, u blagdanskom razdoblju su na kirurgiji zaprimili četiri slučaja ozlijede pirotehničkim sredstvima, među kojima ima i ozbiljnih ozljeda.

"Jedno je dijete stradalo nakon što je kanalu našlo petardu, koja mu je eksplodirala u lice. Ima ozljedu oka zbog čega je upućeno na operaciju u KBC Sestre milosrdnice", kaže Barčut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz objedinjeni hitni prijem u Klinici za dječje bolesti dnevno prođe 250 do 300 pacijenata, dok u pedijatrijskom dijelu znaju primiti i do 170 pacijenata.

Kroz godinu je uobičajeno da dvije trećine pacijenata idu na kirurgiji, a ostali na pedijatriji, no u ovo doba, kada prevladavaju respiratorne infekcije, veća je zastupljenost pedijatrijskih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo