crne brojke / U Hrvatskoj više od 100.000 ovisnika o kocki i internetu, najteže slučajeve hospitaliziraju u Vrapču

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ovisnici, koji prepoznaju svoj problem, kao i njihove obitelji mogu se obratiti bilo kojoj psihijatrijskoj instituciji, domovima zdravlja i bolnicama, no Klinika za ovisnosti u Vinogradskoj i Zavod za liječenje ovisnosti na Klinici za psihijatriju u Vrapču prave su adrese na koje mogu obratiti

27.11.2015.
15:26
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nove ovisnosti o kockanju, klađenju i internetu poprimaju epidemijske razmjere, a situaciju otežava izostanak lijekova, dijagnostičkih i terapijskih algoritama za liječenje tih ovisnika, kojih je samo u Hrvatskoj više od 100 tisuća.

Ogroman je broj osoba u Hrvatskoj ovisan i o kockanju i o internetu, no  društvo i obitelji najčešće ne prepoznaju poremećaj. Ovisnici ulaze u strašne dugove, a u javnosti svoju bolest predstavljaju samo "kao zabavu ili lošu naviku", istaknuo je psihijatar Ante Bagarić predstavljajući taj fenomen u petak na stručnom simpoziju "Dostignuća u liječenju ovisnosti u Zagrebu".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisnici, koji prepoznaju svoj problem, kao i njihove obitelji mogu se obratiti bilo kojoj psihijatrijskoj instituciji, domovima zdravlja i bolnicama, no Klinika za ovisnosti u Vinogradskoj i Zavod za liječenje ovisnosti na Klinici za psihijatriju u Vrapču prave su adrese na koje mogu obratiti.

Najteže ovisnike o kockanju na Vrapču hospitaliziraju, ali liječe ih i u dnevnim bolnicama i psihoterapijskim grupama, ovisno o potrebama i kliničkim stanjima. Za te ovisnosti o kocki i internetu trenutačno ne postoji niti jedan lijek, no, ističe Bagarić, najčešće su u podlozi velika depresivnost i anksioznost za koje se prepisuje tretman lijekovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti na Klinici za psihijatriju Vrapče,  podsjetio je kako je ovisnost  o kockanju tek 1980. priznata kao patološki poremećaj kontrole poriva. 

Aktualni podaci govore da je 80 posto stanovnika SAD-a barem jednom u životu kockalo, a Hrvatska brzo preuzima te negativne trendove. Statistike pokazuju i da muškarci počinju ranije kockati, ali češće kockaju u društvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene su manje sklone toj ovisnosti, ali kada krenu onda odlaze tamo gdje ih nitko ne pozna  i vrlo je mala vjerojatnost da će se javiti u programe odvikavanja", rekao je Bagarić. 

Iako je najčešće riječ o osobama koje nisu bile povezane s kriminalom, zbog nove ovisnosti u 80 posto slučajeva postaju kriminalci koji pljačkaju da bi se mogli nastaviti kompulzivno kockati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predavanju o novim oblicima ovisnosti odbacio je tumačenja kako država zbog poreza zarađuje na kocki, istaknuvši da su štete za društvo nekoliko puta veće od tako naplaćenog poreza. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo