JE LI MOGUĆE / U Hrvatskoj raste životni standard? Prosječna plaća sve veća, stručnjaci otkrili koja županija najbolje živi

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

'Što se tiče 'isplativosti' za život, Grad Zagreb već postojano ima najviše plaće, ali je grad i među skupljima za život. Izuzmemo li Zagreb, 'isplati' se živjeti u priobalnim županijama, dok su tradicionalno najsiromašniji dijelovi Hrvatske oni istočnIji', rekli su stručnjaci

13.1.2024.
14:24
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Prema podacima portala Moj Posao, u 2023. godini prosječna mjesečna neto plaća s uključenim dodacima na plaću u Hrvatskoj iznosila je 1139 eura, što je čak 14% više nego prethodne godine.

Dobra naznaka za nešto bolji život je i ta da su plaće u zadnjih 5 godina rasle u svim županijama i to u prosjeku 29 posto, kazali su za Net.hr s portala Moj Posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Županije koje su zabilježile najveći rast plaća su Međimurska (+36 posto), Karlovačka (+34 posto) i Krapinsko-zagorska (+33 posto), dok su županije s najmanjim rastom Ličko-senjska (+24 posto), Sisačko-moslavačka (+25 posto), Virovitičko-podravska (+25 posto) te Vukovarsko-srijemska (+25 posto).

Dobro je i to što su nakon izazovne 2021. godine, gdje su u nekim županijama plaće u periodu lockdowna bile pale, se plaće do 2022. oporavile na više od razina prije epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme epidemije plaće su najviše pale županijama s prosječno najnižim plaćama, ali i priobalnim županijama koje su zbog ograničenog turizma imale i najveći pad prometa u turizmu.

Image

S obzirom na troškove života i prosječne plaće, prema mišljenju stručnjaka s portala Moj Posao, najviše se isplati živjeti u priobalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče 'isplativosti' za život, Grad Zagreb već postojano ima najviše plaće, ali je grad i među skupljima za život. Izuzmemo li Zagreb, 'isplati' se živjeti u priobalnim županijama, dok su tradicionalno najsiromašniji dijelovi Hrvatske oni istočni", kazali su za Net.hr s portala Moj Posao.

POGLEDAJTE VIDEO: Može li natezanje oko plaća sudaca ugroziti izbore? Bijeli štrajk opet na stolu: 'Sve je moguće...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike