U HRVATSKOJ POSKUPLJUJE ČAK I UMIRANJE: / Novi zakon zabranit će komunalcima prodaju lijesova, osmrtnica...

Image
Foto: Thinkstock, kzenon

Komunalna poduzeća više neće smjeti obavljati tržišnu djelatnost, a glavni problem je u tome što su njihove cijene ispod uobičajenih.

20.3.2018.
9:08
Thinkstock, kzenon
VOYO logo

Prema novom prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu, komunalna poduzeća, (zadužena za održavanje cesta, zelenih površina, groblja, javne rasvjete, građevina javne namjene i čistoću javnih površina) više se neće smjeti baviti tržišnim djelatnosima. Konkretno, na primjeru groblja to znači da će i dalje održavati groblje i prodavati grobna mjesta, ali neće smjeti prodavati pogrebnu opremu, vijence i osmrtnice. Iako će to sada sve morati raditi privatne tvrtke, u ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva su uvjereni da nikakvih poskupljenja neće biti.

"Trgovačko društvo koje obavlja komunalnu djelatnost održavanja groblja i krematorija unutar groblja te pružanja usluga ukopa i kremiranja pokojnika u krematoriju unutar groblja neće moći obavljati pogrebničku djelatnost (prijevoz pokojnika, prodaja pogrebne opreme, cvijeća...)", pojašnjavaju u Ministarstvu za Večernji. No, dodaju, lokalna samouprava može pogrebničku djelatnost proglasiti komunalnom djelatnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene ispod tržišnih

No kada kažu da ne očekuju poskupljenja, misle isključivo na komunalne djelatnosti. Za cijene tržišnih djelatnosti kažu da su "ispod uobičajene" . I tu je ističu glavni problem.

Tvrde kako nema dokaza da komunalne tvrtke koje obavljaju i trgovačku djelatnost koriste zaradu od tržišne djelatnosti za financiranje komunalnih, ali imaju naznake da je obrnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da dobrom broju slučajeva spomenuta trgovačka društva obavljaju tržišne djelatnosti ispod uobičajene cijene na tržištu, može upućivati na zaključak da se tržišne djelatnosti obavljaju sredstvima prikupljenima (namijenjenima) obavljanju komunalnih djelatnosti", pojašnjavaju.

Prijedlog izmjena navedenog Zakona očekuje drugo čitanje u Saboru pa bi zastupnici o svemu mogli odlučivati prije svog ljetnog raspuštanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo