GAUCHEROVA BOLEST / U Hrvatskoj ovu rijetku bolest ima 27 ljudi. Važno ju je na vrijeme prepoznati! Evo koji su simptomi

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Naglasak ovogodišnje medijske kampanje jest na ranom prepoznavanju simptoma bolesti i pravovremenoj dijagnozi što oboljelima značajno poboljšava kvalitetu života

27.9.2023.
10:02
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Od 29. rujna do 1. listopada u Zagrebu se održava 5. regionalni skup pacijenata oboljelih od Gaucherove bolesti s ciljem dizanja svijesti te ranom prepoznavanju simptoma bolesti i pravovremenoj dijagnozi te rijetke bolesti od koje je u Hrvatskoj oboljelo 27 ljudi.

Gaucherova bolest rijetka je nasljedna bolest koja se pojavljuje s učestalošću od 1:100 000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put do dijagnoze traje od nekoliko godina do čak nekoliko desetaka godina, a razlog tome je niska svijest i malo znanja o Gaucherovoj bolesti iako se radi o jednoj od najčešćih lizosomskih bolesti nakupljanja.

Image
A PROCIJEPLJENOST NISKA /

Hripavac se širi Splitom: 'Djeca poplave, guše se od kašlja, povraćaju. U bolnici završilo 9 beba'

Image
A PROCIJEPLJENOST NISKA /

Hripavac se širi Splitom: 'Djeca poplave, guše se od kašlja, povraćaju. U bolnici završilo 9 beba'

Uzrok same bolesti jest urođeni deficit lizosomskog enzima glukocerebrozidaza čiji je zadatak razgradnja jednog od lipida u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovog genskog defekta, oboljeli između ostalog imaju povećanu jetru i slezenu, bolove u kostima, anemični su, skloni su krvarenjima i neobjašnjenim lomovima kostima. Neki od pacijenata imaju i neurološke simptome.

Usprkos tome što za ovu bolest terapija postoji, za vjerovati je da u Hrvatskoj postoje još uvijek nedijagnosticirane osobe kojima bi uz lijek život bio puno lakši. Sama terapija jest enzimska nadomjesna terapija kojom se nadomješta urođeni nedostatak enzima te je život oboljelih uz redovnu terapiju kvalitetan i dugovječan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasak ovogodišnje medijske kampanje jest na ranom prepoznavanju simptoma bolesti i pravovremenoj dijagnozi što oboljelima značajno poboljšava kvalitetu života.

Regionalni skup u povodu međunarodnog dana Gaucherove bolesti koji se obilježava 1. listopada, održava se u hotelu Dubrovnik u organizaciji Hrvatske Gaucher udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu će sudjelovati pacijenti, članovi njihovih obitelji te liječnici i medicinske sestre iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, njih oko 120.

Ovakva druženja oboljelih i njihovih liječnika, medicinskih sestara i ostalih stručnjaka i članova obitelji koji brinu o Gaucher pacijentima, prilika su za razmjenu iskustava i edukaciju, a sve u svrhu bolje kvalitete života osoba oboljelih od Gaucherove bolesti, priopćila je udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je tužna slika sa slavonskih farmi. Čak i ako bolest nije potvrđena, neki vlasnici traže eutanaziju

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo