U Hrvatskoj novinare tuku i prisiljavaju ih na šutnju

Potjerani Ivančić i Čulić, otkaz Appeltu, pretučeni Mesarić, naručitelj premlaćivanja Miljuša na slobodi... Samo su neke od stvari koje Hrvatsku čine zaostalom po pitanju slobode medija.

17.2.2010.
16:41
VOYO logo

U svom godišnjem izvješću 'Napadi na novinare 2009.' Odbor za zaštitu novinara ističe kako sloboda medija u Hrvatskoj zaostaje za ostalim reformama. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ne slaže se sa tim stajalištem nevladine udruge sa sjedištem u New Yorku, ali i priznaje da su ostale kritike osnovane.

"Vlasnici medija imaju izvjestan 'deal', recimo, s vladom i oglašivačima. Neke afere koje izlaze na vidjelo to pokazuju. Što se tiče napada na novinare, mi znamo da je prošla godina bila mnogo bolja nego što je bila 2008. Sada je u tijeku suđenje ubojicama Pukanića, ali napadači na Miljuša još nisu pronađeni", izjavio je Duka Deutsche Welleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On podsjeća da je policija dva-tri dana nakon napada u lipnju 2008. godine obećala kako će uskoro otkriti tko je brutalno pretukao Miljuša, s toga vjeruje kako je policija u istrazi došla blizu otkrivanja napadača.

Mesarić pretučen, policija bez reakcije

CPJ navodi i slučaj premlaćivanja novinara Međimurskih novina Stjepana Mesarića u Murskom Središću, zbog članka o korupciji u lokalnoj građevinskoj industriji. Taj je slučaj, ističu, prošao bez akcije policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CPJ u izvještaju opisuje istjerivanje istaknutih novinara Marinka Čulića i Viktora Ivančića iz riječkog Novog lista, nakon što je novi vlasnik, povezan s HDZ-om, zabranio da im se objavljuju članci. Navodi se i primjer otkaza Hrvoju Appeltu u Globusu zbog pisanja o korupciji.

"Novinari su se žalili da su vlasnici medija, bojeći se gubitka oglašivača u recesiji, ograničili kritično praćenje vlade i utjecajnih tvrtki", navodi CPJ. Predsjednik HND-a istaknuo je da su novinari u sve težem položaju, da nemaju onakav utjecaj na uređivačku politiku kojeg su imali početkom 2000. godine, pa i tijekom 90-tih osobito u redakcijama gdje nije bio izraziti politički utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duka je suglasan i s ocjenom iz CPJ-evog izvještaja o rastućoj politizaciji na Hrvatskoj radioteleviziji. Podsjeća kako je u tijeku izbor novog ravnateljstva tog i dalje najutjecajnijeg medija u Hrvatskoj, a u pripremi je i novi Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji. Problem na HRT-u su i ogromni financijski problemi kao i nespremnost nekoliko posljednjih uprava da uvedu red u poslovanje.

U 2009. godini ubijen 71 novinar

I za kraj, CPJ u svom godišnjem izvještaju navodi kako je u 2009. ubijen 71 novinar u svijetu, uključujući pokolj bez presedana na Filipinima, kada je ubijeno 29 novinara. Ukazuju i na rast prijetnji novinarima diljem svijeta, ali ističu i hrabro izvještavanje i napredak u slobodi izražavanja, posebno vezan uz nove medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002120564006 arti-201001280038006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo