MALI VODIČ KROZ ISLAMSKU MODU / U Hrvatskoj nema burki, tek stotinjak žena nosi hidžab. 'Ali kad stavim masku, izgleda kao nikab'

Burke su svojedobno bile zabranjene i u Hrvatskoj i to punih 40 godina

12.3.2021.
12:00
VOYO logo

Švicarci su nekidan na referendumu odlučili zabraniti muslimankama da u javnosti nose nikab ili burku. Inicijativu je pokrenula jedna desna stranka, zbog radikalnog islama koji se širi zemljom, iako je utvrđeno da u Švicarskoj burku ne nosi baš nitko, a nikab nosi 30-ak žena. Slične zabrane već ima nekoliko europskih zemalja.

Ne nosi se nikab ni burka

A nas je zanimalo kakva je situacija u Hrvatskoj i što na sve to kažu hrvatski vjernici islamske vjeroispovijesti. Ni ovdje se ne nosi nikab ni burka, ali ima žena koje nose hidžab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra se prije 30 godina odlučila nositi hidžab i još uvijek se dobro sjeća kako je bilo pokriti se u Hrvatskoj po prvi puta.

''Sami osjećaj je bio izmiješan, da li ja to mogu, bilo je straha, a isto tako i radost da se desilo i da nije ništa komplicirano. Prvenstveno me povukla odluka da budem potpuna u pokornosti da budem pokorna Gospodaru. To je obaveza u Kuranu da žena pokrije svoje ukrase'', rekla je Sandra Masri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Služi i kao zaštita objašnjava nam Sandra, ponosna majka, građevinska tehničarka, kozmetičarka i po najnovijem kuharica.

Prikazala je mnoštvo uzoraka i marama koje koristi. Ova rođena Zagrepčanka je 2002. preselila u Siriju od kuda joj je suprug. Rat ih je 2011.vratio u Hrvatsku. Sandra je uvijek bila s hidžabom. Iako u Siriji dio žena i potpuno pokriva lica, odnosno nosi nikab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Evo ova korona je izgleda na mala vrata dovela i nikab kod nas. Evo, sad kad stavim masku sam kao u nikabu, samo su mi oči prekrivene'', izjavila je Masri.

Image
Protiv burke i nikaba /

Norveška namjerava zabraniti pokrivanje lica u obrazovnim ustanovama

Image
Protiv burke i nikaba /

Norveška namjerava zabraniti pokrivanje lica u obrazovnim ustanovama

Burke su bile zabranjene

I dok hidžab nije toliki trn u oku modernome svijetu, nikab i burka jesu. Hidžab je marama kojom prekrivate kosu i vrat, lice je otkriveno. Nose ga muslimanke diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikab je obično crne boje, prekriva oči i nosi se na Arapskom poluotoku. Burka prekriva cijelo tijelo i nose ga žene u Afganistanu, te u dijelovima Pakistana i Indije.

Burke su svojedobno bile zabranjene i u Hrvatskoj i to punih 40 godina. 1950. bivša Jugoslavija donijela je zakon kojim se zabranilo bilo kakvo prekrivanje lica. Danas zabrana nema, ali nema ni žena koje nose nikabe i burke, već samo koje nose hidžab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efendija Arslani, drugi čovjek islama u Hrvatskoj kaže da po njegovoj procjeni oko stotinjak žena kod nas nose hidžab.

''Nikab i burka nisu u našoj tradiciji, odnosno u našoj kulturi odijevanja,. To su muslimani na jugoistoku Europe tako da u Hrvatskoj ne postoji jedna osoba koja nosi burku'', kazao je Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali burka je ovih dana opet postala vruća aktualna politička tema. U Europi se vode brojne polemike oko dozvole nošenja burke i nikaba.

Prva europska zemlja koja je pokrivanja zabranila bila je Francuska još 2011.godine. Slijedile su Austrija, Bugarska, Nizozemska, Latvija. Kazne su od 100 do 150 eura. U Belgiji i Njemačkoj burke su djelomično zabranjene. A posljednja u nizu, Švicarska je upravo prošli tjedan referendumom izglasala zabranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što ako ode korak dalje pa ako bi zabranili marame to bi bilo zadiranje u privatnost'', smatra Masri.

''Svaki koji dolazi u tuđu kuću treba poštivati red koja ta kuća ima, u ovom slučaju Europi. Međutim Europa upravo promovira da se svatko odjene kako želi. Kad je burka u pitanju u Švicarskoj, prema zadnjem istraživanju sveučilišta iz Luzerna, ni jedna osoba ne nosi burku'', rekao je ef. Arslani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efendija Arslani kaže i da bi zabrane bi mogle izazvati i još veće ekstremizme i samo poticati islamofobiju. I baš iz tog razloga muslimanske zajednice diljem Europe trebale bi sjesti s vlastima, a to dosad nisu radile dovoljno.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo