KAD SI ODAN LUPI DLANOM TI O DLAN / Urnebesno priznanje splitskog HDZ-ovca nakon zvižduka Plenkoviću: 'Nisu to dobro izveli, mi ih postavimo po čitavoj dvorani...'

Image
Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Nakon što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak 'pobrao' zvižduke u splitskoj Spaladium areni, neki lokalni HDZ-ovac je priznao kako njegova stranka organizira pljeskaše

31.8.2022.
12:01
Marko Lukunić / PIXSELL
VOYO logo

U HDZ-u su napokon, iako nehotice, priznali da imaju svoje pljačk… pardon, pljeskaše. Naime, publici u Splitu u ponedjeljak je omogućeno da pozdravi predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, kojemu je, pak, povjereno da svečano otvori 32. Europsko prvenstvo u vaterpolu. No publika u splitskoj Spaladium areni umjesto frentičnim aplauzom na taj je podražaj reagirala - zvižducima. Bio je to poprilično bučan koncert fućkanja u koji se usempliralo i ponešto mlakog pljeska. Za slabu utjehu premijeru, isto se dogodilo i njegovom stranačkom prijatelju, splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu.

Image
DA U VODU POTONEŠ /

Pogledajte kako je publika u Splitu dočekala Plenkovića: Svi su zaradili pljesak, no onda je stigao premijer

Image
DA U VODU POTONEŠ /

Pogledajte kako je publika u Splitu dočekala Plenkovića: Svi su zaradili pljesak, no onda je stigao premijer

I na biralištu i na plivalištu rekli što misle

Splićani, barem oni koji su nedavno izašli na izvanredne lokalne izbore i u drugom krugu velikom većinom glasali za Ivicu Puljka iz stranke Centar, na biralištima su pokazali što misle o lokalnom, kadrovski suspektnom HDZ-u. Sada su i na plivalištu izviždavanjem Plenkovića dali do znanja što misle o vladajućoj stranci na nacionalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će, naravno, da je salva zvižduka u ponedjeljak bila dodatno osnažena uhićenjima proteklog vikenda i saznanjima kako je ekipa na čelu s direktorom u Ini, članom HDZ-a, mešetarila prirodnim plinom te (polu)državnoj naftnoj kompaniji nanijela ne višemilijunsku, nego milijardsku štetu. Plenković je nesumnjivo izviždan zbog toga i još koječega. Nigdje nije teško naći razloga za zviždanje vladajućima, a osobito kod nas, HDZ-u.

S druge strane, mogli bi uzvratiti HDZ-ovci, nije tamo bilo bogzna koliko ljudi. Nije to Poljud, nego dvorana, zatvoren prostor čija akustika gromoglasnim učini i prigušeni kašalj, a kako neće reski zvižduk. To bi HDZ-ovci mogli reći umanjujući intenzitet nezadovoljstva adresiranog svome šefu u Spaladium areni ovoga ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako organizirati spontani aplauz?

No jedan od njih, neki neimenovani splitski HDZ-ovac novinarima Jutarnjeg lista je tumačio da je salva zvižduka bila "organizirana akcija grupice ljudi u dvorani". Zavjera, dakle. Ne spontano, nego organizirano sramoćenje premijera. A onda je taj anonimni HDZ-ovac pokušao hvalisavo poentirati, zakucati u prazan gol protivnika, kazavši: "Oni koji su organizirali, nisu to čak ni dobro izveli. Mi kad organiziramo aplauz, postavimo ljude svuda po dvorani!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prazan gol u koji je zakucao anonimni splitski HDZ-ovac bio je, naravno, njegove ekipe, a zakucavanje - autogol.

To nehotično priznanje insceniranog aplaudiranja stranačkim šefovima nije nikakvo posebno otkriće - zna se da je tako - ali oduševljava spoznaja da je netko, makar anonimno i nepromišljeno, to priznao. Ubuduće, svaki aplauz Plenkoviću i ostalim stranačkim prvacima osluškivat će se drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, sve je igrokaz koji iziskuje pozornicu i inscenaciju, a pljesak i ovacije dođu kao svojevrsne karaoke - zvučna podloga na kojoj govornici trube svoje. I još nam je, k tomu, onaj nesretni anonimni sugovornik Jutarnjeg otkrio da HDZ-ovci ipak nisu svuda oko nas, nego su strateški raspoređeni kako bi se stekao dojam da ih je više i da su posvuda. Ostaju još nepostavljena pitanja splitskom HDZ-u: Ako znaju bolje organizirati pljeskanje u dvoranama, kako to da ljetos nisu bolje organizirali i zaokruživanje na biralištima? I gdje su bili u ponedjeljak, jer ih u Spaladium areni očito nije bilo.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo