U godišnjem izvješću ni traga o incidentima u vojsci

Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava za 2009.

17.8.2010.
16:20
VOYO logo

Kako piše Jutarnji list, izvješće je uopćeno, a u odnosu na prošlogodišnja izostavljene su konkretne informacije o stanju naoružanja, opreme, infrastrukturi, incidentnim situacijama u Afganistanu.

arti-201004220007006Primjerice, izvješće je prepuno birokratskih floskula koje zapravo ništa ne objašnjavaju, ali popunjavaju bjelinu papira. Jedna od takvih tipično strukturiranih rečenica glasi: "Nakon prijema Republike Hrvatske u punopravno članstvo u NATO intenzivirane su aktivnosti u procesu prelaska s koncepta individualne obrane na kolektivnu obranu, proces se odvija kontinuirano te će pratiti promjene unutar Saveza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pucao po vikendici da dođe do hrane

Konkretno, u izvješću se npr. ne spominju incidenti u Afganistanu, gdje su četvorica vojnika odbila zapovijed pa su vraćeni u Hrvatsku, osmorica vojnika su bili meta talibanima, a jedan se vojnik sam ranio. Ne spominje se ni incident iz srpnja 2009., kad je pripadnik Bojne za specijalna djelovanja (BSD) u selu Bralovac pucao po vikendici da bi došao do hrane.

Informacije o stanju borbene tehnike su uopćene, o strateškim rezervama nema ni riječi, a ne piše ni koliko je MORH izdvojio novca za nabavu novih odora ni koliko je kompleta ugovoreno. Izbačene su informacije o psihičkoj borbenoj spremnosti vojnika, detaljni podaci o strukturi kaznenih djela, a prešućen je i građevinski pothvat načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića u vojnoj bazi Kovčanje na Malom Lošinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uopće, dobija se dojam da je Ministarstvu obrane cilj uvjeriti parlamentarne zastupnike kako u Oružanim snagama problema nema, a oni koji se pojave rješavaju se brzo i kvalitetno.

'Nemamo nikakvih informacija da je situacija drukčija'

arti-201002240726006Predsjednik saborskog Odbora za obranu Boris Šprem kaže da je Odbor jednoglasno prihvatio ovaj izvještaj jer zapravo nemaju nikakvih informacija da je situacija drukčija od one koja se opisuje u izvješću. No, navodi kako Odbor nikad nije dobio informaciju što je s četvoricom vojnika koji su vraćeni iz Afganistana, iako ju je državni tajnik Pjer Šimunović obećao dostaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, tvrdi Šprem, MORH mjesecima odbija organizirati posjet Odbora u zapovjedništva sve tri grane Oružanih snaga, te se već više od godinu i pol dana oglušuje na traženje Odbora da posjete vojnike u Afganistanu.

Inače, prvi Godišnji izvještaj o spremnosti obrambenog sustava pred zastupnike je 2005. godine stavio ministar Berislav Rončević. I taj izvještaj bio je prava senzacija jer je situacija o stanju borbene tehnike, opreme i naoružanja, strateškim rezervama i infrastrukturi prikazana realno, pa je javnost prvi put doznala koliko je stanje loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002040798006 arti-201002050509006 arti-201002240602006 arti-201002120063006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo