Uskrs sa Schengenom / U gepeku smijete imati kolače, žablje krake i nešto piva, ali bolje da šunku ostavite kod tetke u BiH

Image
Foto: B. Ščitar, D. Jaramaz, S. Strukić/Pixsell

Oni koji iz Srbije, BiH, Crne Gore i Kosova moraju biti upoznati što sve točno mogu unijeti u šengenski prostor, inače će biti kažnjeni, čak i kazneno gonjeni. Donosimo detaljan popis

8.4.2023.
15:40
B. Ščitar, D. Jaramaz, S. Strukić/Pixsell
VOYO logo

I ako gužvi na granici sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom nema zbog ulaska Hrvatske u Schegen, na granici s BiH, Srbijom i Crnom Gorom sve je po starome.

Carinska uprava objavila je što sve možete prenjeti u šengenski prostor preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se vraćate iz BiH, Srbije ili Crne Gore u Hrvatsku, preko granice ne smijete prenijeti meso, mlijeko i mliječne proizvode.

Ako vas uhvate s tim proizvodima koje niste prijavili, zaplijenit će ih i uništiti, a vas mogu novčano kazniti, čak kazneno goniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TREBA MANJE VREMENA' /

Završen je ulazak Hrvatske u Schengen. Provjerili smo kako su se prilagodile zračne luke i na što pripaziti

Image
'TREBA MANJE VREMENA' /

Završen je ulazak Hrvatske u Schengen. Provjerili smo kako su se prilagodile zračne luke i na što pripaziti

Ali preko granice se smiju prenijeti drugi proizvodi životinjskog podrijetla poput meda, jaja, proizvoda od jaja, meso puževa i žablji kraci, i to dva kilograma po osobi.

Dozvoljeno je prevoziti i riblje proizvode poput sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, određene ljuskare ili mekušce poput rakova, kozica, neživih dagnji i kamenica. Također se dozvoljava unijeti i svježu ribu, ali pod uvjetom da joj je izvađena utroba, takvih je proizvoda dozvoljeno uvesti 20 kilograma po osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko granice se dozvoljava i uvoz dva kilograma po osobi mlijeka u prahu za dojenčad, posebnu hranu koja se koristi iz medicinskih razloga, hranu za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga. No ne smije prenositi hrana koja se mora držati u hladnjaku, na pakiranju mora biti jasna oznaka proizvođača te pakiranje ne smije biti otvoreno, osim ako se proizvod trenutačno ne koristi.

Bez ograničenja preko granice mogu se prevesti kolači i ostale slastice. Uz to, bez ograničenja moguće je prevoziti kruh, kekse, vafle, oblatne, dvopek, tostirani kruh. Također bez ograničenja mogu se prevesti čokolada te slastice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijelazima u šengenski je prostor dozvoljeno unijeti do četiri litre vina, 16 litara piva, dvije litre alkoholnog pića s udjelom alkohola do 22% ili jednu litru alkoholnog pića s udjelom alkohola većim od 22%.

Moguće je unijeti i do 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara ili 50 grama duhana za pušenje odnosno 50 grama grijanog duhanskog proizvoda. Moguće je nositi i drugu vrijednu robu, ali u vrijednosti do 300 eura po putniku ili 430 eura po putniku koji putuje zrakom ili morem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva ograničenja dostupna su na stranicama Carinske uprave.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo